''Soms doe je als fractie een voorstel waarvan je denkt: dit is logisch, haalbaar en eerlijk. Je denkt: hier gaan we samen de schouders onder zetten. Maar dan blijkt politieke realiteit weerbarstig.
Afgelopen week trokken wij als Gouda Vitaal onze motie in om elk Gouds huishouden een waardebon van €60 te geven. Niet omdat we van mening zijn veranderd, maar omdat geen enkele andere partij bereid was het voorstel te steunen. En dat is ronduit teleurstellend.
De gedachte was simpel: Gouda kreeg vorige week geheel onverwachts een meevaller van €2,1 miljoen. In plaats van dat geld weg te zetten in de algemene reserve – waar het verdampt in de gemeentelijke boekhouding – wilden wij iets tastbaars doen voor alle inwoners, én tegelijkertijd de lokale economie een impuls geven.
Dat had gekund via de bestaande “Geef Gouda Door: Bon” – een initiatief van en voor de stad, bedoeld om bestedingen in Gouda te houden en ondernemers te ondersteunen. Met onze motie wilden wij deze bon niet alleen inzetten als praktisch instrument, maar ook als impuls voor het initiatief zelf. We hadden daar graag aan bijgedragen.
We wilden hiermee nadrukkelijk ook iets betekenen voor de groeiende groep Gouwenaars die het financieel moeilijk heeft, maar het deze keer niet beperken tot de minima. Dus ook voor de mensen die niet in aanmerking komen voor toeslagen of kwijtschelding, maar wel elke maand moeten puzzelen om rond te komen.
Toch kwam er nul steun. Het belangrijkste tegenargument? “De bon komt ook terecht bij mensen die het niet nodig hebben.”
Dat is waar – maar dat is bij élke generieke maatregel zo. En toch zijn zulke maatregelen blijkbaar géén probleem wanneer ze de andere kant op werken. In 2023 besloten deze zelfde partijen tot een eenmalige verlaging van de rioolheffing voor iedereen. Ook die kwam terecht bij mensen die het niet nodig hadden – en de minima profiteerden er niet eens van, omdat die de heffing al kwijtgescholden krijgen.
Wat ook wringt, is dat de gemeente wél zonder aarzeling miljoenen steekt in voorzieningen waarvan vooral hogere inkomens profiteren – denk aan investeringen in de schouwburg, cultuurprojecten, en dure evenementen. Overigens zijn wij niet tegen dergelijke voorzieningen; in onze motie hadden we dit zelfs als mogelijke besteding van de bon toegevoegd. Maar blijkbaar is het prima als je daar als gemeente geld in steekt, zolang het maar niet via een waardebon bij een gezin met financiële zorgen belandt.
Onze bon was gelijk voor iedereen – huiseigenaren én huurders, minima én middeninkomens – zonder uitsluiting of ingewikkelde aanvraagprocedures. Daarmee was het in onze ogen juist een sociaal én laagdrempelig voorstel.
Dat dit voorstel het niet gehaald heeft, is voor ons geen politieke nederlaag. Het is een gemiste kans voor de stad. Voor de inwoners die we graag iets extra’s hadden gegund. Voor de lokale ondernemers die elke besteding kunnen gebruiken. En voor het vertrouwen dat politiek ook gewoon iets concreets kan teruggeven.
Wij blijven voorstellen doen die dat wél proberen te bereiken. Niet om indruk te maken in het Huis van de Stad, maar om iets te betekenen voor de mensen daarbuiten'', aldus Peter van der Zwan van Gouda Vitaal.
Door: Gouda Vitaal