Fotoboek Thuis. biedt inkijkje in huishoudens in coronatijd

4 March 2021, 20:15 uur
Lokaal
mainImage
Ton Bennemeer

De intelligente lockdown in maart was aanleiding voor fotograaf Ton Bennemeer om binnenblijvers bij hun voordeuren te fotograferen. Dat resulteerde uiteindelijk in 75 sprekende foto’s, waarbij het schrijverscollectief De Schrijfjuffers de bijbehorende verhalen optekende. Een uniek koffietafelboek over hoe iets negatiefs ook positieve en waardevolle elementen kan bevatten. In het boek ook tal van Gouwenaars of regiogenoten die iets met Gouda te maken hebben. Voor Gouds Dagblad aanleiding en voedingsbodem voor een nieuwe rubriek.

Vandaag deel 2: Thuis | Anouk en Eelco Soeterman

Vandaag deel 2: Thuis | Anouk en Eelco Soeterman

Als ouders van een trio kinderen tussen de twee en zes is er nauwelijks gelegenheid om lekker uit eten te gaan zonder dat je van alles moet regelen. Daarom was de verrassing groot toen we ineens bij onze favoriete restaurants aan tafel konden schuiven. Zo maar spontaan. We hebben genoten van de heerlijke meergangen diners aan huis. Of die bezorgservice in de toekomst mag blijven? Wij stemmen voor!

Natuurlijk hadden we zorgen over de gezondheid van familie en vrienden, maar vieren alsnog graag een feestje. Onze tweeling werd twee in mei. We bakten een taart en Laurens en Lucien versierden die zelf met speelgoedbeestjes. Een heerlijke traditie. De verjaardagsvisite bezocht ons in verschillende tijdsvakken waardoor het op deze zonovergoten dag nooit te druk werd in de tuin. Een verjaardag om nooit te vergeten, al hebben peuters niet zo door dat het anders is dan normaal.

Anders, zeg gerust bijzonder, is het voor Eelco. Hij werkt normaliter op een vasculair onderzoeksinstituut, maar vanaf maart is onze garage zijn vaste - onrustige - werkplek. Het instituut heeft nieuwe onderzoeken opgestart naar de effecten van Corona en dat vergt veel collegiaal overleg. Trotse Sofia van zes had daar soms weinig boodschap aan. Het gemaakte huiswerk showen aan papa is tenslotte veel belangrijker dan een saaie video vergadering.

Het is fijn dat we een zwaar thema zoals deze pandemie kunnen afwisselen met de vrolijkheid van ons gezin. Heerlijk dat we zoveel tijd met onze kinderen konden doorbrengen. Desondanks vinden we dat een goede balans en scheiding tussen werk en privé uiteindelijk voor iedereen het beste werkt.

 

15 maart 2020
Op 15 maart 2020 begon in Nederland de intelligente lockdown. Restaurants sloten, vliegtuigen bleven aan de grond, de lichten doofden in scholen, sportkantines en kantoren. Festivals werden tot verboden gebied verklaard. Nederland ging op slot en thuisblijven werd de norm.

Wat als thuis een verplicht toevluchtsoord wordt?
Thuis is de bijzondere plaats in ieders leven, want precies daar ben je ‘thuis’. Synoniemen voor thuis zijn onder andere behaaglijk, familiair, gezellig, huiselijk, innig, knus, persoonlijk en vertrouwd. Woorden met een overwegend positieve lading. Maar wat als thuis een verplicht toevluchtsoord wordt en je vierentwintig uur per dag op elkaars lip zit? Of dat thuis ineens een gedwongen isolement is, omdat je tot de kwetsbare ouderen of zieken behoort? Staat thuis dan nog steeds gelijk aan gezellig? 

Het deurkozijn als metafoor voor de inperking van onze bewegingsvrijheid. En voor veel mensen betekende het thuis zitten ook dat ze geen werk meer hadden. Fotograaf Ton Bennemeer zag zijn opdrachtenmap slinken. In plaats van op de bank te gaan zitten Netflixen, besloot hij actie te ondernemen. Hij pakte zijn camera en fotografeerde de binnenblijvers bij hun voordeuren. Op gepaste afstand uiteraard. Met het deurkozijn als passe-partout en beeldende metafoor voor de tijdelijke inperking van onze bewegingsvrijheid.

Herkenning en bewondering
Vijfenzeventig sprekende foto’s maakte Ton, waarbij auteurs Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern en Tamara Onos de bijbehorende verhalen schreven. Persoonlijke verhalen, vol
herkenning en bewondering. ‘We maken er het beste van,’ was voor velen het credo. Met in de regel een positieve en creatieve invulling van de (on)mogelijkheden. De camping in het
buitenland werd verruild voor het opblaasbadje op eigen terrein, de pubquiz werd online gespeeld, de zitkamer diende als thuisbioscoop en de kraamvisite stond voor het raam in de
voortuin. Zo kreeg het dagelijks leven opnieuw vorm en werd ons huis meer dan ooit een veilig welkom thuis.

160 pagina’s hardcover
Het boek ‘Thuis. Nederland in coronatijd’ telt 160 pagina’s en wordt uitgeven in hardcover. Het biedt een kleurrijk inkijkje in het gewone Nederlandse huishouden in een bijzondere tijd.
Een tijdsbeeld dat laat zien dat de kritische en op zijn vrijheid gestelde Nederlander ook in staat is te roeien met de riemen die hij heeft.

“Thuis. Nederland in coronatijd” (ISBN13: 978-90-6523-743-9) is nu al te reserveren en vanaf 1 december te koop bij de boekhandel (€ 22,95).

“Van een woonboot naar een paard in de gang, van een boomhut tot een verjaardag aan de voordeur, geweldig”

“Prachtige foto's en verhalen hoe een ieder de eerste maanden van corona heeft beleefd, wat mooi”

“Nu al een tijdsbeeld”

Nieuwsgierig? Kijk even op een van de volgende links.

https://www.boekhandelburger.nl/…/antoinette-kalkman…/thuis/
http://bit.ly/Thuis_viaBOL
http://bit.ly/Thuis_viaBruna
http://bit.ly/Thuis_viaLibris
https://bit.ly/Thuis_VBB

Over de fotograaf
Ton Bennemeer denkt, droomt, lacht en huilt in beelden. Vertel hem een verhaal en het komt als foto binnen. De dagen zijn te kort of zijn verhalen te lang; best vermoeiend vinden ze bij hem thuis. Maar zij kennen ook zijn onzekerheid en zien zijn passie. Ton probeert een verhaal dat hij hoort tijdens een voorgesprek te vertalen in beeld. Het is ook veel leuker voor de geportretteerden, zij mogen zichzelf zijn. Een filmisch portret noemt Ton het.

Over de auteurs schrijfjuffers.nl
Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern en Tamara Onos ontmoetten elkaar in 2017 op een berg in Portugal. Drie verschillende karakters met een duidelijke missie: het schrijven en op de markt brengen van hun boeken. Sindsdien schrijven ze samen. Niet letterlijk aan dezelfde tafel, maar wel met elkaar. Ze lezen elkaars werk en voorzien het van feedback, bespreken alle mee- en tegenvallers en stimuleren elkaar om door te zetten, ook als het schrijfproces stagneert. Inmiddels zijn ze alle drie succesvol gedebuteerd en liggen hun boeken in de winkel en bibliotheek. Daarnaast zijn hun korte verhalen in verschillende bundels samengevoegd en bloggen ze als schrijverscollectief onder de naam Schrijfjuffers.nl. Ze geloven in teamwork en dat stralen ze graag uit.

Over de uitgever
Uitgeverij van Brug is een algemene uitgeverij uit Den Haag. Ze maken boeken over mensen en hun levenservaringen, over gezin & gezondheid, over werk, management en ondernemen. Maar ze schuwen andere onderwerpen zeker niet. Ze maken vooral sterke non-fictie, boeken die antwoorden geven op de dagelijkse vragen van de lezer. Vaak zijn dat boeken voor specifieke doelgroepen, soms ook voor grotere.