Flitspalen Goudse Poort in Gouda gaan donderdag aan

14 July 2021, 21:00 uur
Lokaal
mainImage

Gouda telt vanaf donderdag vijf flitspalen. Tot voor kort waren dat er 'maar' drie, die allemaal gegroepeerd staan op de kruising Plaswijckweg/Burgemeester van Reenensingel/Groen van Prinsterersingel. Nu zijn er twee bijgekomen bij de in- en uitgang van Goudse Poort, van en naar de rijkswegen A12 en A20. De twee nieuwe flitspalen langs de Goudse Poort in Gouda gaan donderdag 15 juli aan. Vanaf dan worden bestuurders die te hard rijden op de Goudse Poort bekeurd. De gemeente Gouda, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Goudse Poort verbetert.

Kassa
Rij je Gouda in of uit via de Goudse Poort... pas dan even op je snelheid! Twee nieuwe flitspalen bij de twee Shell-tankstations houden je in de gaten... En let op, je bent zo de Sjaak. De weg Goudse Poort is aangelegd om er 70 te rijden met een snelheidsbeperking tot 50. En vlak bij een snelweg. Dat wil wel. Kassa dus...

De nieuwe flitspalen komen op de ontsluitingsweg van de A12/A20, in beide richtingen. De toegestane snelheid is daar 50 km/uur. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Gouda en de politie hebben aangegeven dat op deze weg de snelheidslimiet veelvuldig wordt overschreden en daardoor onveilige situaties ontstaan. Zo gebeuren er regelmatig ongevallen in de bocht door een te hoge snelheid. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.

Gaspedaal
We hadden dus voorheen 'slechts' drie flitspalen. En die staan alle drie op de kruising Plaswijckweg/Burgemeester van Reenensingel/Groen van Prinsterersingel. Dat is toch zo langzamerhand bekend zou je zeggen. En je zou toch zeker denken dat automobilisten daarvan bewust zijn. Maar nee, toch velen (nog) niet. Op het enige kruispunt in Gouda dat met camera’s is uitgerust, worden ieder jaar gemiddeld 3000 verkeersovertreders geflitst. Dit betekent dat er dagelijks zo’n acht mensen op dit punt een boete kregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CJIB.