Feestelijke opening Kraanwaterdag op Casimirschool Gouda

19 September 2023, 12:29 uur
Lokaal
mainImage
Unsplash/Bluewater Sweden

Op woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Oasen viert de dag dit jaar op de Casimirschool in Gouda. Tijdens Kraanwaterdag zetten drinkwaterbedrijven zich in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen door middel van campagnes voor volwassen en bedrijven, het is juist ook belangrijk dat kinderen leren hoe je op school en thuis slim kan omgaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door korter te douchen, of de kleine knop te gebruiken op het toilet.

Veel scholen en bso’s zien kraanwater als duurzaam en gezond alternatief voor zoete drankjes. Dit blijkt ook uit het aantal watertappunten dat jaarlijks wordt geplaatst op speelpleinen en het groeiend aantal scholen en bso’s dat kraanwaterbeleid heeft.

Waterbewustzijn vergroten

De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen van gemiddeld 2 naar 4 glazen per dag. Tegelijkertijd willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater.

Nationale Kraanwaterdag feestelijk van start in Gouda

Nationale Kraanwaterdag 2023 gaat woensdagochtend 27 september om 8.45 uur feestelijk van start bij Casimirschool Gouda op de Groeneweg 27. Oasen Teammanager Kim Coates zal leerlingen van de school twee nieuwe watertappunten aanbieden, 1 voor de onderbouw en 1 voor de bovenbouw. De leerlingen krijgen deze ochtend bidons uitgereikt die ze kunnen vullen bij een waterbar en een waterwand. Ook laten monteurs van het drinkwaterbedrijf met een testopstelling op het schoolplein zien hoe je een wateraansluiting maakt. Daarnaast worden er aan groep 6,7 en 8 gastlessen gegeven over hoe ons drinkwater gemaakt wordt.

Over Nationale Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, ondersteund door vele partners waaronder Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht en Gezonde School, jaarlijks gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag.