Fabrieksschoorstenen in Nederland en Gouda

16 January 2025, 18:08 uur
Lokaal
mainImage
GoudaBruist

Op maandag 20 januari zal de heer Arjan Barnard in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing houden over Fabrieksschoorstenen in Nederland en Gouda’. De lezing - die wordt georganiseerd door de historische vereniging Die Goude - begint om 20.00 u en is vrij toegankelijk. 
Deze keer een heel ander onderwerp dan u gewend bent. Toch zijn wij ervan overtuigd dat u een interessante en vooral geanimeerde avond kunt verwachten waarin ook Gouda (na de pauze) ruimschoots aan bod zal komen.

Met het zicht op een te slopen schoorsteen in Hardenberg beeldde Arjan Barnard zich in 1984 in hoe het stadsbeeld eruit zou zien zonder die schoorsteen. Toen ontstond bij Arjan de eerste gedachte om iets met schoorstenen te gaan doen. Die gedachte zou uiteindelijk in 1997 resulteren in de oprichting van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF), een landelijke stichting voor het behoud van fabrieksschoorstenen.

Daarnaast verscheen in 2017 het boek van Arjan Barnard over de geschiedenis van fabrieksschoorstenen in Nederland. Van de 115 schoorstenen die in 1986 nog bestonden, bleken er nog 31 te zijn, waarvan slechts een klein aantal nog geheel of gedeeltelijk in gebruik is. Breed groeit nu echter de waardering voor schoorstenen als industrieel erfgoed. In plaats van sloop wordt nu veel meer gekeken naar behoud van de schoorsteen en inpassing in de omgeving. 

Tijdens de lezing zal Arjan Barnard ingaan op de geschiedenis van het fenomeen fabrieksschoorstenen in het algemeen, de soorten en de betekenis van versieringen. Na de pauze gaat de heer Barnard dieper in op de specifieke situatie in Gouda. Zo was de eerste schoorsteen waarin STIF een actieve rol speelde met betrekking tot het behoud ervan, een Goudse. Er stonden in Nederland ooit 11.000 schoorstenen waarvan Gouda er tussen de 50 en 60 gekend moet hebben.

Arjan Barnard is voorzitter van de Stichting Fabrieksschoorstenen en heeft in het dagelijks leven een juwelierszaak gehad in Hardenberg. Verder is hij vijf jaar docent uurwerkmaken geweest aan de Vakschool Schoonhoven. Het boek over fabrieksschoorstenen in Nederland (1775-2017) is op de avond zelf verkrijgbaar. Het omvat 462 pagina’s , ruim 800 afbeeldingen, een trefwoordenregister en een fietsroute langs de Amsterdamse schoorstenen. U kunt cash of met qr-code betalen. Zie voor meer informatie: www.stif.nl.