Expositie Kaarslicht in Museum Gouda te zien in 'Nu te zien!'

1 February 2022, 16:00 uur
Lokaal
mainImage
Museum Gouda
Ann Demeester bij de De heilige familieavond van Rembrandt.

De expositie Kaarslicht van en in Museum Gouda is vanavond op tv in 'Nu te zien!'

Directeur Ann Demeester, nu nog directeur van het Frans Hans Museum, neemt je mee op een reis door drie eeuwen kaarslicht in de kunst. Om 21u10 op NPO2 bij de AVRO/TROS.

De opnames vonden plaats toen het museum nog gesloten was; nu is de tentoonstelling weer te zien voor publiek na de heropening van de musea op 26 januari. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. Demeester ‘belicht’ de werken van de grote licht-donker meesters van weleer zoals Rembrandt van Rijn, Gerard van Honthorst en Petrus van Schendel. 

De expositie zelf is nog tot en met 27 maart 2022 te zien in Museum Gouda. Ga dat zien...

Over de expositie
Vanaf 13 november duikt Museum Gouda de nacht in met de tentoonstelling Kaarslicht; dé belevingsreis door drie eeuwen kaarslicht in de kunst. Laat je meevoeren naar een intieme wereld vol nachtelijke spanning en dramatiek. Maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zeventiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaars- en toortslicht hun werk laten stralen. De tentoonstelling toont een aantal magistrale werken van Gerard van Honthorst, waaronder ‘De bespotting van Christus’ uit 1614. Dit monumentale schilderij bevindt zich in een buitenlandse particuliere collectie en is nog nooit in Nederland te zien geweest.

Museum Gouda bij Kaarslicht
Lang was de kaars onze belangrijkste lichtbron. Het verlichtte in de avond op schaarse wijze huiskamers. Naast het dagelijkse, praktische gebruik is kaarslicht ook altijd omgeven geweest met een vleugje geheimzinnigheid. De duisternis doorbroken door een oplichtende, warm flakkerende vlam. Door de eeuwen heen werden kunstenaars gegrepen door het kaarslicht en maakten zij er gretig gebruik van. Zij konden zo hun voorstelling kracht bijzetten.

Er zijn echter maar weinig Nederlandse kunstenaars die het spel van licht en donker zo beheersten als Gerard van Honthorst, Rembrandt van Rijn en Godefridus Schalcken. Zij gebruikten de kaars in veel van hun schilderijen als primaire lichtbron. Het ‘nachtstuk’ was een perfect middel om hun uitzonderlijke talent te tonen. Vanaf 13 november duikt Museum Gouda in deze fascinerende wereld van het kaarslicht.

Topstukken uit binnen – en buitenland
De kunstenaar die de taal van het kaarslicht misschien wel het beste sprak, is Gerard van Honthorst, die in Italië niet voor niets Gherardo delle Notti (Gerard van de Nachten) werd genoemd. De tentoonstelling toont een aantal van zijn magistrale werken, waaronder ‘De bespotting van Christus’ uit 1614. Dit monumentale schilderij bevindt zich in een buitenlandse particuliere collectie en is nog nooit in Nederland te zien geweest.

Ook reist ‘De heilige familie bij avond’ van Rembrandt van Rijn af naar Museum Gouda. Conservator Ingmar Reesing, verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling, over dit werk: ‘Het licht van een enkele kaars, afgedekt door de gestalte van Maria in een grote ruimte, schept een zeldzaam intieme sfeer.’

Belevingsreis
De tentoonstelling Kaarslicht is een belevingsreis door drie eeuwen kaarslicht in de kunst. Laat je meevoeren naar een intieme wereld vol nachtelijke spanning en dramatiek. Maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zeventiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaars- en toortslicht hun werk laten stralen.

Kunstschrift
Het gerenommeerde tijdschrift over kunst- en kunstgeschiedenis Kunstschrift brengt naar aanleiding van de tentoonstelling een speciale editie over kaarslicht uit. Het is verkrijgbaar in de museumwinkel. De tentoonstelling is tot en met 27 maart 2022 te zien in Museum Gouda.