Er komt een heel nieuw dorp naast Gouda

15 April 2021, 13:47 uur
Lokaal
mainImage

Om iets te doen aan de stijgende behoefte aan betaalbare woningen in de Randstad wil de gemeente Zuidplas een compleet nieuw dorp bouwen. Het dorp met 8000 woningen staat gepland in het open weidegebied tussen Gouda en Zevenhuizen. Tegenstanders spreken over een "groot brok beton in de polder".

Vanavond is er een eerste informatiebijeenkomst waarop bewoners van de vier huidige dorpen hun mening kunnen geven. Mocht het dorp er komen, dan volgt een prijsvraag voor de naam ervan. Voorlopig werkt de gemeente de plannen uit onder de naam 'het vijfde dorp'. De andere vier kernen zijn Zevenhuizen, Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.

Bij het plan is de gemeente niet over een nacht ijs gegaan. Al in 2004 kwam het nieuwe polderdorp voor het eerst ter sprake. Iedereen was het er al die jaren over eens dat de woningnood moest worden aangepakt. De vraag was vooral of dat moest gebeuren door bij te bouwen in de bestaande vier kernen in de gemeente of dat er een nieuw dorp bij moest komen.

Het plan is door gemeente Zuidplas opgesteld in samenwerking met onder meer de provincie Zuid-Holland en de omliggende gemeenten. Zuid-Holland heeft laten weten veertien miljoen euro bij te dragen aan de plannen.

Voor iedere portemonnee
Omdat er niet alleen woningen maar ook voorzieningen bij moeten komen, kiest Zuidplas nu voor de bouw van een nieuw dorp, midden in de polder. "Het wordt een nieuwe leefomgeving voor gezinnen en een- en tweepersoonshuishoudens, onder wie senioren", staat in het plan. "Voor hen komen er aantrekkelijke, voor iedere portemonnee betaalbare en toegankelijke woningen, met één been in het landschap en met de voorzieningen en werkgelegenheid van de steden naast de deur."

De VVD in Zuidplas reageert positief. "Als je iets wil realiseren met genoeg voorzieningen, dan moet je een bepaald volume nastreven." De PvdA/GroenLinks had liever gezien dat de bestaande kernen uitgebreid zouden worden, maar zegt blij te zijn "dat er na al die tijd concrete plannen liggen om te gaan bouwen". De SP-fractie vindt dat er genoeg ruimte in en om de dorpen is om extra woningen te bouwen. "Mensen komen hier omdat ze wijds en landelijk willen wonen en dan zet je een groot brok beton in de polder neer. Wij vinden dit echt een dorp te ver."

Overstromingsrisico
Er zijn ook vraagtekens te plaatsen bij de plannen. Een aantal tuinders in het gebied weigert vooralsnog te vertrekken. Bovendien ligt de Zuidplaspolder op het laagste punt van Nederland, meer dan zes meter onder NAP. Het Ruimtelijk Planbureau in Den Haag noemde de polder al in 2007 een "ongunstige locatie voor investeringen" en wijst op het risico op overstromingen van de twee rivieren in het gebied, de Hollandse IJssel en de Gouwe.

De gemeente wuift dat bezwaar weg. "Het overstromingsrisico is bijzonder klein. Door maatregelen van de waterschappen langs onze rivieren en zeearmen en vormen de 'dijken' van de spoorlijn Rotterdam-Gouda en de snelweg A20 een belangrijke belemmering."

2024
Het dorp is nu nog een plan, waarover 21 april wordt gesproken. Op 18 mei stemt de gemeenteraad op het plan, waarna het omgezet kan worden naar een bestemmingsplan. Het streven is om in 2024 te beginnen met de bouw.