mainImage

Energiecoaches helpen je op weg met je duurzame zoektocht

4 november 2021, 20:15 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

In Gouda zijn 16 bewoners opgeleid tot energiecoach. Een energiecoach geeft advies aan huis (of op afstand via videobellen) aan bewoners. Hij/zij bespreekt een vragenlijst en geeft aan hoe bewoners hun gedrag kunnen aanpassen om daarmee energie te besparen.

Met minimale inspanningen kan je in een woning al enkele honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zo kan je bijvoorbeeld: niet alle ruimtes verwarmen, radiatorfolie achter de verwarming plaatsen, een brievenbusborstel nemen, besparen door het vervangen van apparaten die veel energie verbruiken, LED lampen gebruiken, korter douchen, deksels op de pannen bij het koken en alle oplaadsnoeren zonder apparaat uit het stopcontact halen.

Isoleren en energie besparen
Energiecoaches geven meer inzicht in de werking en het effect van alternatieve energie-oplossingen en de technische uitleg daarbij. Ze zijn uitgerust met een lijst met checks en vragen en speciale warmtecamera’s, waarmee ze “koudebruggen” en het verlies aan energie kunnen vastleggen (een warmtescan kan worden gemaakt als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen). Deze foto’s zijn te gebruiken voor vervolgstappen om nog meer te besparen en comfort toe te voegen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect zal hebben. Zomaar zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp aanschaffen op een niet goed geïsoleerd pand heeft weinig zin.

Vloer-, muur- of dakisolatie wordt altijd als eerste aangebracht. Dubbel glas, HR++ of Triple glas levert daarnaast veel energiebesparing op en geeft heel veel comfort in de winter.

Afspraak
Een afspraak maken voor je huis? Kom dan naar de Sint-Janskerk komende zaterdag 6 november van 10u00–16u00. Tijdens de markt kun je in contact komen met energiecoaches. Hier kan je energiecoaches spreken, zien hoe een warmtepomp eruit ziet en goede ideeën opdoen om een lagere energierekening te krijgen. Energiecoaches helpen je op weg met je duurzame zoektocht. Ook kunnen de coaches een warmtescan van je huis maken, zo zie je precies waar de warmte naar buiten lekt.