Gouds Dagblad | Wellicht einde van Samenloop voor Hoop in Gouda
mainImage

Wellicht einde van Samenloop voor Hoop in Gouda

7 april 2021, 13:37 uur
Lokaal

KWF Kankerbestrijding heeft besloten om per direct te stoppen met de Samenloop voor Hoop. Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid ook het einde van de Samenloop voor Hoop in Gouda, bevestigt Mea Hiskes-Willemse, voorzitter van de Gouda editie. "Zonder steun van KWF kunnen wij dit niet organiseren. Ze hebben de hele infrastructuur en office-omgeving om zoiets te organiseren. Dan heb ik het over communicatie, administratieve ondersteuning, vlaggen, hesjes, banners, nieuwsbrief, noem maar op. Dat zet je niet zomaar op...''

Alle initiatiefnemers van lokale KWF-gerelateerde evenementen zijn dinsdag per e-mail geïnformeerd door KWF. "Het is een eenzijdig en onherroepelijk besluit", licht Hiskes-Willemse toe, die later deze week via een digitale bijeenkomst tekst en uitleg krijgt. Ze voelt zich overvallen. "Het is een ravage. De e-mail is in één klap verstuurd naar alle organisatoren, deelnemers en sponsoren. Het is zo zonde dat dit prachtige evenement abrupt stopt."

De relatief hoge kosten van de evenementen en de terugval aan inkomsten vanwege de coronacrisis, noemt het KWF als redenen voor het besluit: 'Door het niet doorgaan van evenementen is er in 2020 veel minder geld opgehaald, terwijl de vaste kosten doorliepen. Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis.'

Tijdens de Samenloop voor Hoop wandelen teams 24 uur lang in estafettevorm om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. De Goudse Samenloop voor Hoop werd in 2019 voor het eerst en zo het er nu laat aanzien voor het laatst gehouden. De loop bracht toen bijna 152.000 euro op. "Gezien de organisatie hadden we al besloten dit om de vijf jaar te doen. Dit om iedere vijf jaar het groots aan te pakken en uit te pakken. De volgende zou 21 juni 2024 plaatsvinden. Dat is nog ver weg, maar ik vrees dat dat heel moeilijk wordt", realiseert de bestuursvoorzitter zich.

Hoewel het op dit moment nog niet voor de volle 100 procent vaststaat dat dit het einde van Samenloop voor Hoop in Gouda is, heeft Hiskes-Willemse niet het vertrouwen en de hoop dat het tij nog gekeerd wordt. Dat zal ook de strekking worden van de mededeling die de Goudse organisatie op korte termijn gaat uitdoen. "Wij zullen een eigen bericht sturen naar alle deelnemers, sponsoren en relaties. De boodschap zal niet vrolijk zijn, dat dit waarschijnlijk het einde betekent. Maar eerste laten we de melding van KWF even bezinken."


Foto: Eppy Boschma