De voorbereidingen zijn getroffen voor de sloop van het garagepand aan de Noothoven van Goorstraat uit 1940 en woonhuis aan de Spoorstraat van 1930. In het kader van het project Stationskwartier komen hier 34 betaalbare huurappartementen voor in de plaats. Het betekent wel het definitieve 'einde oefening' voor kunstenaars, knutselaars en anti-krakers. Ze hebben jarenlang de herontwikkeling kunnen tegenhouden.
Voorbereiding is getroffen voor de sloop van garagepand aan de Noothoven van Goorstraat uit 1940 en woonhuis aan de Spoorstraat van 1930 van project 'Stationskwartier' en komen hier betaalbare huurappartementen voor in de plaats. #Gouda https://t.co/HQlgZrJbO0 pic.twitter.com/IUKeC0fClP
— RaymondAarsman1 🏳️🌈 (@RaymondAarsman1) October 26, 2020
Treinpassagiers naar of uit de richting Utrecht kennen het gebouw waarschijnlijk wel. Het springt in het oog vanwege graffiti en ingegooide ruiten. Jarenlang stond het er zo bij, maar daar gaat nu verandering in komen.
De Scholz Groep heeft in samenwerking met Maikel Spelt van EFY Group de herontwikkelingslocatie aangekocht aan de Spoorstraat. Het gebouw is al een aantal jaren niet meer in gebruik als garagebedrijf en is nu aan het vervallen. Wel zijn er nog dagelijks vele kunstenaars en knutselaars in de panden en op de parkeerplaats bezig en worden de omliggende woningen anti-kraak bewoond. Scholz en EFY gaan hier nu betaalbare huurappartementen realiseren, op loopafstand van het NS station en voor een jonge doelgroep die dicht bij de stadse voorzieningen wil wonen.
De oude garage wordt gesloopt en maakt plaats voor 11 sociale huurappartementen en 23 middeldure huurappartementen. Het wordt een nieuw gebouw met karakteristieke elementen en gaat helemaal voldoen aan de huidige eisen met betrekking tot duurzaamheid en mobiliteit. Tijdens de informatieavond voor de omwonenden zijn de eerste globale plannen getoond. De stemming was positief, de buurtbewoners zijn blij dat er wat gaat gebeuren met het voormalige garagebedrijf. De betrokkenheid van de omwonenden werkt inspirerend en hun feedback wordt meegenomen in de verdere planontwikkeling. Ook de gemeente Gouda is enthousiast over het plan en wil graag samen met de ontwikkelaars van deze plek een mooie entree maken voor iedereen die Gouda binnenkomt.
Spoorzone
De opknapbeurt is een onderdeel van een groter project in de Spoorzone. Dit gebied had voorheen vooral het karakter van kantoorlocatie en is nu ook in beeld voor woningbouw. Er is namelijk veel vraag naar stedelijk wonen in de randstad, dicht bij een openbaar vervoerknooppunt. In de gehele Spoorzone is ruimte voor ruim 1000 nieuwe woningen voor verschillende doelgroepen en in verschillende categorieën zoals sociale huur, middeldure huur en betaalbare koopwoningen. Het hele stationsgebied in Gouda ondergaat op dit moment een metamorfose. Onlangs is een nieuw busstation gebouwd. Ook wordt het stationsgebouw opgeknapt, komen er grote fietsenstallingen en worden het Stationsplein en omgeving heringericht. Op die manier moet een aantrekkelijke entree naar de binnenstad van Gouda ontstaan. Het grootschalige project wordt in 2022 afgerond.