mainImage

Eerste microwoning van Nederland officieel geopend in Gouda

23 november 2022, 09:59 uur
Lokaal

Sinds deze zomer staat er een kleine woning in de tuin van Tessa Halm, inwoner van Gouda. Microwoning.com bouwt namelijk huizen op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Op 22 november werd de eerste woning feestelijk geopend door wethouder Rogier Tetteroo.

Een primeur voor Gouda afgelopen dinsdag, toen wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke ordening) de sleutel van de eerste ‘Microwoning op eigen grond’ in ontvangst nam. Vol trots spreekt hij over het project: “Geweldig dat Gouda de eerste is! Hopelijk inspireert dit andere gemeenten om ook mee te werken aan microwoningen op eigen grond.” vertelt hij in zijn speech. “Natuurlijk ook grote dank aan Tessa, die het aandurfde haar grond beschikbaar te stellen voor de woningnood. En veel woonplezier gewenst voor huurder Lianne.”

Gestroomlijnd traject
Microwoning.com bouwt moderne woningen van 20 tot 40 m² op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Het bedrijf regelt alles - van de aanvraag tot de exploitatie en bouw van de woning - in ruil voor een deel van de huuropbrengst. Tetteroo: “Bouwen op particuliere grond in de vorm van een microwoning kan een belangrijke aanvulling zijn in de aanpak van het tekort aan woonruimte. Er is behoefte aan betaalbare woonruimte voor één of twee personen. Als woonruimte van goede kwaliteit is en op de juiste plek gelegen is, voegt dat iets toe aan Gouda. Verder werkt Gouda onverminderd door aan het bouwen van meer betaalbare reguliere woningen.”
 
Volgende locaties
De kop is eraf en Microwoning.com gaat als een speer. Vier andere gemeenten hebben een ‘go’ gegeven voor in totaal 30 microwoningen. Die worden het komende half jaar geplaatst. Initiatiefnemer Matthijs Rolleman: “We zijn blij dat steeds meer gemeenten het belang van particulier grondgebruik erkennen.” Het bedrijf is in gesprek met 50 gemeenten.
 


Foto: PR