mainImage

Duurzame Markt op zaterdag 6 november in Sint-Janskerk

2 november 2021, 12:03 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Maak Gouda Duurzaam heeft het initiatief genomen voor een Duurzame Markt voor alle inwoners. Op zaterdag 6 november van 10u00-16u00. In de grootste kerk van Gouda de Sint Jan, worden ruim 40 kramen gevuld met interessante, verhelderende, inspirerende en leuke info.

Je kan bekijken hoe een zonnepaneel werkt of een warmtepomp, je inschrijven voor het beheren van een stukje gemeentegroen (al 370 Goudse inwoners doen dit) of leren hoe je een geveltuin aanlegt. De Duurzame Markt is er ook voor 2e hands kleding en speelgoed van de kringloop, duurzame cadeauartikelen en circulaire producten. Bekijk een wasbol met keramische bolletjes zodat je 3 jaar lang geen zeep hoeft te kopen, riemen gemaakt van fietsbanden, shampoo in blokvorm (zonder flessen) en fietstassen gemaakt van oude canvas banieren. Als je goed kijkt zijn er veel materialen te gebruiken als nieuwe grondstof voor bijzondere producten.

Klimaat-bestendig
Het klimaat verandert, maar wat kan je zelf doen? De tuinambassadeurs informeren je over een groene tuin zonder tegels, die ook onderhoudsarm is, maar waar het water in de grond kan lopen. Bekijk dan meteen hoe je een regenpijp kunt afkoppelen of waar de gemeente Gouda in de stad al waterberging heeft toegepast.
Een geveltuin aanleggen is in een halve dag gedaan en samen met je buren nog gezellig ook!

Energie besparen
Maak voor een duurzaam huis meteen een afspraak voor een (gratis) advies van een van de Goudse energiecoaches. Zij kunnen een warmtescan maken van je huis, dan zie je waar precies de warmte weglekt. Bekijk eens hoe een warmtepomp eruit ziet, of een warmte-terugwin-apparaat. En welke isolatie-mogelijkheden zijn er eigenlijk en waar begin je mee? Er is veel informatie over het besparen van energie, zeker nu de gasprijzen flink omhoog gaan. Voor zowel huurders als eigenaren van een huis zijn er voldoende eenvoudige isolatie-mogelijkheden om gelijk mee te starten, daarom geeft de gemeente je een 'Groene Bon' ter waarde van € 75,-. Vraag hem zelf aan of laat je informeren.

Duurzame keuzes
Mis je de technische kennis en heb je geen idee welke nieuwe warmte-oplossingen er zijn? Meld je aan bij het energienetwerk Gouda (voor en door inwoners) om te leren van andere inwoners die hun huis al verduurzaamd hebben. Heb je al ervaring? Wordt dan een hulp voor anderen bij hun zoektocht naar betere isolatie of een aardgasvrij huis.

Voor kids
Laat kinderen vooraf of ter plekke een kleurplaat inkleuren en lever die in voor een kans op leuke prijzen. Kinderen kunnen ook voedselkettingen maken voor vogels, knutselen en er zijn meer leuke activiteiten. Deze worden georganiseerd door IVN, de Brede School en de Waterjuffer/Barbaratuin.

De toegang is gratis en afhankelijk van de dan geldende Corona-regels moet er wel of niet een QR code getoond worden bij de entree.

Zie voor nader info op website Maak Gouda Duurzaam.