Door faillissement van busbouwer Van Hool langer diesels in Gouda

10 July 2024, 15:44 uur
Lokaal
mainImage

Het faillissement van de Belgische busbouwer Van Hool heeft ertoe geleid dat in een deel van Zuid-Holland, waaronder in de Goudse regio, langer dieselbussen moeten rijden. Van Hool zou 112 elektrische bussen leveren aan Qbuzz, dat eind dit jaar het openbaar vervoer rond Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Katwijk overneemt van Arriva. Het bedrijf ging dit voorjaar echter failliet en na de overname door VDL is de productie van ov-bussen gestaakt.

Qbuzz, dat de ov-concessie Zuid-Holland Noord vorig jaar binnenhaalde met de belofte dat het alleen maar elektrische bussen laat rijden, moest daarom op zoek naar een alternatieve leverancier. Het vervoersbedrijf kwam in China uit bij Yutong.

De eerste vijftig elektrische bussen komen echter pas in de eerste helft van volgend jaar binnen. Als ze voldoen aan de verwachtingen, worden nog eens 62 bussen besteld bij Yutong. Tot die tijd rijden er dieselbussen. Omdat volgens de provincie Zuid-Holland - de concessieverlener - sprake is van overmacht, krijgt Qbuzz hiervoor toestemming en geen boetes.