11 October 2020, 18:19 uur
Lokaal
SV DONK
De selectie van SV DONK

Een uiterst matig spelend DONK is er niet in geslaagd om ESTO zijn wil op te leggen. Weliswaar vielen de meeste kansen aan Goudse zijde te noteren, maar voetballend kwam ESTO (de oude vereniging van DONK-trainer Pieter van Zoest) vaak beter voor de dag.

De paar officials die ESTO had mogen meesturen naar het toeschouwerloze complex van DONK hadden er vooraf een hard hoofd in. De Bodegraafse ploeg miste maar liefst vijf spelers (weekendje weg...). Het elftal dat nu de wei in werd gestuurd, verraste echter met een sterk middenveld en verzorgd voetbal.

DONK van zijn kant miste, naast de langdurig geblesseerde Jordy de Jong, nu ook de geschorste Jeffrey van Dam.

DONK kwam met twee corners goed uit de startblokken. Hoewel ESTO schadevrij bleef werd direct al duidelijk, dat hoekschoppen een gevaarlijk Gouds wapen waren.

Toch was de eerste echte kans voor ESTO. Job van Welie kopte in de 7e minuut echter net over het doel van Bas van der Eem.

Trekker
In de 11e minuut leek DONK op voorsprong te komen. Werner Overkamp verzond een fraaie pass die door Roy van der Graaf goed werd aangenomen. De spits koerste diagonaal op het vijandelijke doel af, haalde de trekker over, maar zag keeper Donny Veenis met de voet redding brengen.

In de dertiende minuut was het weer de beurt aan ESTO om in kansrijke positie te komen. Job van Welie schoof de bal echter vanaf een meter of zeven naast.

Drie minuten later kreeg ESTO-aanvaller Jordy Romijn een dot van een kans. De spits knalde echter naast.

Bij DONK moest het gevaar vooral uit corners komen. Die werden beurtelings door Werner Overkamp en Mark van Doeland goed voor het doel geslingerd. In de 21ste minuut had DONK er succes mee. Keeper Donny Veenis en zijn verdedigers kregen een corner van Werner Overkamp niet goed weg waarna Appie Kaïssy er als de kippen bij was om de bal tussen de palen te werken, 1-0.

Nadat Appie Kaïssy’s schot in de 27ste minuut bekwaam gestopt werd door Donny Veenis kreeg DONK tot aan de rust nog vijf corners te nemen. Die leidden wel tot gevaar, maar niet tot resultaat.

Het corneroverwicht kon echter niet verbloemen dat DONK op het middenveld tekort kwam tegen het Bodegraafse middenrif. Spelmaker Jesper den Besten werd nauwelijks aangepakt en veel tweede ballen werden een prooi voor ESTO.

Afgeleid
In de tweede helft bleek ESTO de drijfnatte gestreepte shirts verwisseld te hebben voor een blauw tenue. DONK bleek echter niet afgeleid. In de 47ste minuut legde de ploeg een prima aanval op de mat. Marco Douma bediende Imad El Yousfi. De rechterspits trok de bal knap voor het doel waar de inglijdende Appie Kaïssy de bal met een uiterste krachtsinspanning nog wel wist te raken, maar dat was niet genoeg om hem tussen de palen te krijgen.

ESTO begon hierop aan te dringen, maar het was DONK dat in de 52ste minuut weer een grote kans kreeg. Keeper Donny Veenis moest een corner van Mark van Doeland lossen en Appy Kaïssy leek de Goudse voorsprong uit te gaan bouwen. De linkerspits schoot de bal van dichtbij echter hard over.

ESTO haalde opgelucht adem. De ploeg bleef naarstig op zoek naar de gelijkmaker. In de 59ste minuut kreeg ESTO schuin rechts op 23 meter van het doel een vrije trap te nemen. Tim van de Lagemaat zag zijn trap iets van richting veranderen en vervolgens knap door Jesper den Besten binnengekopt worden, 1-1.

In het verdere verloop van de strijd veranderde het wedstrijdbeeld aanvankelijk nauwelijks. Bas Houdijk was dichtbij een voorsprong voor DONK na alweer een goede corner en één minuut later schoot Jordy Romijn aan de andere kant hard naast. Maar nadat een corner van Werner Overkamp miraculeus aan iedereen voorbijflitste besloot DONK het tempo eindelijk wat te verhogen. Het leidde tot kansen voor Marco Douma ( schot gaat over na goed voorbereidend werk van Imad El Yusfi) en Roy van der Graaf die na een pass van Issam Aarab ontsnapte aan buitenspel maar vervolgens over schoot.

ESTO, dat Daan Boerboom gewisseld had voor Mats Boerboom, kreeg nog slechts één kans. Een door Bas van der Eem weggestompte bal belandde voor de voeten van Jordy Romijn. De verraste spits maaide echter over de bal heen.

Billenknijpen
De laatste tien minuten was het echt billenknijpen voor ESTO. In de 84ste minuut had de overigens goed leidende scheidsrechter Frank Meeuwenoord zomaar naar de stip kunnen wijzen toen Bas Houdijk ter hoogte van de penaltystip omver werd geduwd. De scheidsrechter zag er echter geen penalty in.

Met Ossie Al Guhfri en Wessel Akerboom in de ploeg voor Appie Kaïssy en Marco Douma probeerde DONK nog een laatste maal om ESTO de duimschroeven aan te draaien. Het resulteerde in twee nieuwe kansen, waarvan die voor Imad El Yousfi in de 87ste minuut de grootste was. De goed doorjagende Bas Houdijk zorgde voor balverlies aan Bodegraafse zijde. Een knappe voorzet volgde, maar omdat Imad El Youfi net iets te lang wachtte wist ESTO ten koste van de zoveelste corner nog net verder onheil te voorkomen.

Het bleef bij 1-1. Gele kaarten vielen er in dit sportieve duel voor de DONK-spelers Mark van Doeland en Bas Houdijk en voor ESTO-speler Jordy Romijn.

Al met al een wedstrijd waarin DONK pas in het laatste kwartier van de wedstrijd de broodnodige energie aan de dag legde om ESTO op de knieën te krijgen. Meer dan een gelijkspel zat er tegen het goed georganiseerd spelende ESTO echter niet in.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij IJsselmonde, dat vooralsnog in deze competitie behoorlijk teleurstelt. DONK zal desalniettemin uit een ander vaatje moeten tappen om deze technisch vaardige tegenstander zijn wil op te kunnen leggen.

Door: Joop Spee