DONK ontsnapt bij Foreholte: 0-1

22 November 2021, 10:29 uur
Lokaal , Sport
SV DONK

Het was niet alleen Vrouwe Fortuna, maar vooral ook de uitblinkende DONK keeper Bas van der Eem die voorkwam dat DONK tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aanliep. In een wedstrijd met twee gezichten overleefden de Gouwenaars de eerste helft, om in de tweede helft veel beter voor de dag te komen en er uiteindelijk nog met de volle winst vandoor te gaan ook.

door Joop Spee

Beide ploegen begonnen vol vertrouwen aan het duel. Foreholte, omdat het de laatste wedstrijden duidelijk de weg omhoog had ingeslagen en DONK, omdat tot nu alleen tegen het sterke HBC twee punten moesten worden ingeleverd. Dat Foreholte nog steeds aan moest treden zonder viif geblesseerde basisspelers was inmiddels als feit geaccepteerd. Ook bij DONK was de ziekenboeg nog niet leeg.

Foreholte kwam fel uit de startblokken. De ploeg zette druk om de tweede bal te veroveren en kreeg daarbij opvallend weinig weerstand van DONK.

Al in de tweede minuut zorgde de thuisclub voor het eerste gevaar. Christian Guijt verzond een knappe crosspass in de voeten van de opgerukte linksback Olle Roffelsen, maar diens lage schot werd bekwaam gekeerd door Bas van der Eem.

Drie minuten later alweer een knappe pass van Christian Guijt. Ditmaal laveerde hij spits Rick Brabander in scoringspositie. De buitenkant van de paal voorkwam uiteindelijk een voorsprong voor de thuisclub.

Baas
Foreholte bleef baas in eigen huis en het totaal niet scherpe DONK liep voortdurend achter de feiten aan. In de 25ste minuut eindigde een schitterende aanval over meer schijven bij eindstation Rick Brabander. Die zag zijn inzet van dichtbij via een paar Goudse benen net naast gaan.

Na een goed half uur deed DONK eindelijk iets terug. Werner Overkamp legde de bal uit een vrije trap op het hoofd van zijn opgerukte collega-centrale verdediger Marvin Vat. Die slaagde er vanuit een moeilijke hoek bijna in om de score te openen, maar keeper Matthijs Guijt redde uitstekend ten koste van een corner.

Even later was het weer Bas van der Eem die zich wist te onderscheiden. Tom Noordermeer schoot laag en hard in, maar de DONK goalie pareerde het schot voortreffelijk. De rebound leverde een nieuwe kans op, nu voor Joost Jansze. Ook diens harde schuiver werd vakkundig onschadelijk gemaakt.

In de laatste tien minuten van de eerste helft veranderde het spelbeeld. De grootste scherpte leek eraf te zijn bij de thuisploeg en DONK slaagde er eindelijk in om wat meer aan voetballen toe te komen. Met een brilstand zochten de ploegen de kleedkamers op.

Foreholte begon de tweede helft zoals het ook de eerste helft was begonnen. Het leidde tot een mogelijkheid voor Ole Roffelsen na een slim passje van de behendige Rick Brabander. De linksback schoot echter ruim naast.

In de 51ste minuut was Foreholte heel dicht bij de openingstreffer. Een corner van Christian Guijt belandde op het hoofd van de opgerukte Evert van der Laan de Vries. De aanvoerder deed eigenlijk niets fout, maar zag tot zijn ontzetting Bas van der Eem fabuleus redden.

Tij
DONK’s trainer Pieter van Zoest probeerde met twee wissels en een daarmee gepaard gaande omzetting het tij te keren. Jeffrey van Dam kwam voor Zakaria Mellah en Roy van der Graaf kwam Issam Aarab aflossen. En terwijl de wind aantrok en spelers en scheidsrechter gegeseld werden door hevige regenval moest Foreholte met lede ogen toezien dat DONK het initiatief overnam. In de 67ste minuut leek dat succes te gaan opleveren. Jeffrey van Dam stuurde de pijlsnelle Roy van der Graaf met een schitterende pass de diepte in en terwijl heel DONK al in de juichmodus stond was het keeper Matthijs Guijt die uitstekend redde.

Foreholte’s trainer Frank Bloemheuvel voelde de Goudse dreiging. Hij bracht met Thijs van Gils en Ton Arroyo verse karachten in de ploeg. Dat ging ten koste van Christian Guijt en Joost Jansze. Het mocht echter niet baten. DONK ging voort op de ingeslagen weg. Een schot van Bas Houdijk werd vakkundig gestopt door keeper Matthijs Guijt, maar drie minuten later, in de 76ste minuut, moest hij alsnog zwichten. De sterk spelende Werner Overkamp wist de op volle snelheid liggend Bas Houdijk met een vlekkeloze crosspass te bereiken. Die koerste richting doel en schoot in de richting van de verste hoek (of was het een voorzet?). Hoe het ook zij, de attente Jeroen Borsboom had er geen enkele moeite mee om de bal vlak voor de doellijn het laatste tikje te geven, 0-1.

Beide trainers besloten kort daarop weer te gaan wisselen. Bij Foreholte kwam Ruben Hoijer voor Olle Roffelsen en even later Jelle Geerlings voor Jesse Tijsen, terwijl DONK een extra middenvelder inbracht in de persoon van Levi van Houten. Hij verving Imad El Yousfi.

Het lag voor de hand dat Foreholte er nog een slotoffensief probeerde uit te persen. DONK werd ineens weer onrustig en slordig en Thijs van Gils had uit een voorzet van Rick Brabander zomaar de gelijkmaker aan kunnen tekenen. De invaller schoot echter naast.

Het bleef bij 0-1.

Koppositie
Al met al een gelukkige overwinning voor DONK dat uit de vanuit Gouds perspectief povere eerste helft zeker weer lessen zal hebben geleerd.

Het duel werd uitstekend geleid door scheidsrechter Manuel Lopes. De arbiter deelde in het overigens sportieve duel gele kaarten uit aan thuisspelers Jesse Tijsen en Ruben Hoijer, terwijl aan Goudse zijde Werner Overkamp en Bas van der Eem op de bon gingen.

DONK deelt nu de koppositie met HBC, dat concurrent DIOS nipt van zich af schudde.

Aanstaande zondag ontvangt DONK het altijd lastige RVC dat verrassend gelijk speelde tegen Pancratius.

Door: Joop Spee