Dit weekeinde voor het laatst te zien

9 October 2020, 19:15 uur
Lokaal
mainImage
Bram Tackenberg

De Goudse fotograaf Bram Tackenberg brengt samen met meer dan 100 bewoners uit de Goudse wijk Korte Akkeren op een unieke manier de diversiteit en menselijkheid van deze ‘veelbesproken’ wijk in beeld. Een wijk die deels kampt met een slecht imago, maar tegelijk barst van de veerkracht en mooie mensen.

In een dubbeltentoonstelling in de buitenlucht van de Herenstraat en in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, zijn vanaf 1 september veertig woonkamerportretten te bewonderen van de inwoners van deze wijk die trots én kwetsbaar hun deuren voor hem openden.

Het afgelopen jaar werkte Bram Tackenberg aan deze nieuwe deelserie van zijn langlopende project 'De woonkamers' waarbij hij mensen in hun eigen woonkamer
portretteert. De serie, waarmee hij in 2014 begon, kent inmiddels vele gezichten en meerdere deelseries kriskras door Nederland, welke gepubliceerd zijn geweest in onder meer VK magazine, PF, De architect en NRC in Beeld.

Kenmerkend voor zijn fotografie is dat alle huishoudens bewoners op dezelfde statige manier in hun eigen woonkamer worden vastgelegd. Het toont een enorme diversiteit, maar tegelijkertijd wordt bij het zien van al die portretten ook heel goed zichtbaar wat we delen.

Dat de Goudse wijk Korte Akkeren ditmaal aan de beurt was, kwam voort uit de behoefte om buurtgenoten met elkaar te verbinden. Korte Akkeren trok regelmatig negatieve aandacht vanwege onder meer de vele autobranden in 2019, sterk gevoel van onveiligheid en onrust in de wijk. Tegelijk staat de wijk ook bekend om haar saamhorigheid en het gegeven dat mensen lang, soms generaties lang, deze wijk trouw blijven. Uit zijn eerdere projecten bleek dat mensen met elkaar in gesprek raakten, wat de sociale cohesie in de wijk versterkt. Ook in die zin opent het woonkamerproject deuren.

De expositie van ‘De Woonkamers van Korte Akkeren’ is vanaf 1 september te bezichtigen. De helft van de 40 woonkamerportretten zijn vanaf dan levensgroot te bewonderen aan de buitengevels van de Herenstraat. Met als startpunt buurtcentrum De Walvis vormt de expositie een lint tot aan de achterzijde van Cultuurhuis Garenspinnerij. De andere 20 fotowerken zijn te bezichtigen in Cultuurhuis Garenspinnerij zelf. De feestelijke opening is op donderdag 10 september 2020.

Aanvullend op de expositie in de wijk, wordt in samenwerking met Erik Sleijpen (vormgever) en Maike Jeuken (journalist) ook een speciale krant uitgebracht, die deur aan deur in de wijk wordt verspreid in een oplage van 7.000 met daarin de woonkamerportretten, verrijkt met korte interviews met 1/3 van de geportretteerden. Van de krant bestaan verschillende versies met elk een andere selectie van de fotoportretten, zodat men om de serie compleet te krijgen, toch ook weer contact moet zoeken met andere buurtbewoners.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: gemeente Gouda, Cultuurhuis, Kwadraad, Goudapot, VSB fonds, Mozaïek Wonen, Rabobank, Croda 

Buitenlocatie Expositie: Herenstraat, 2802 KH, Gouda
Binnenlocatie Expositie:Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34a, 2802 BC, Gouda