Dit jaar geen Machtigste van Gouda

28 December 2020, 20:00 uur
Lokaal
mainImage
INTOBusiness, Oscar van der Wijk

Dit jaar geen top 50 van de Machtigste van Gouda. De reden is duidelijk: hoe kun je een ondernemer op 1 zetten terwijl even verderop een compleet ic-team dag en nacht in touw was om mensen van de ademnood te redden? Niets ten nadele van de persoon die een regio door roerige tijden loodste, en van die andere persoon, die het roer met succes omgooide en van de coronanood een deugd maakte. Maar de uitgevers van INTO business Gouda vinden de lijst dit jaar ongepast.

INTO business heeft 10 titels. De oudste is Gouda (sinds 2004), de jongste Alkmaar (sinds 2020). Elke titel publiceert in december een lijst met 50 namen van mensen die dat jaar veel voor de economische en maatschappelijke gemeenschap hebben betekend. Vaak zijn dat ondernemers en bestuurders, soms haalt een manager de lijst. Hoewel de uitgevers elke lijst met de grootste zorg samenstellen en dus uiterst serieus nemen, is het ook een ranking met een knipoog. En die knipoog is leuk als die past bij de tijdgeest. Wat nu dus niet het geval is. Er komt in Gouda in 2020 dus vooralsnog geen opvolger van Geert Bouwmeester (zie foto hieronder), die de verkiezing in 2019 won. In zijn kielzog werd hij gevolgd door 49 andere toppers. Dit jaar was voor iedereen een raar jaar. 

Samenleving veranderde drastisch
Corona heeft ons leven op z’n kop gezet. Mensen vochten voor hun leven. Velen tevergeefs. Ouderen kwamen in een isolement. Tal van ondernemingen verloren al het vet op hun botten en anderen gingen failliet of trokken noodgedwongen de stekker eruit. De samenleving veranderde drastisch. Wat zo gewoon was, is niet meer gewoon. Thuiswerken, zo min mogelijk verkeersbewegingen, mondkapjes, anderhalve meter afstand, geen feestjes en zelfs in eigen huis werden we beperkt. Het sociale leven van weleer verdween. Aanvankelijk kwam er ook iets moois uit corona. De saamhorigheid was geweldig. We lieten elkaar niet vallen. We steunden en hielpen elkaar. Ook ondernemers toonden hun inschikkelijke kant. Het incassokantoor werd overgeslagen; we maakten zelf betalingsafspraken en toonden begrip. Dat is nu, in december, deels in stand gebleven. De zakelijkheid maakt een comeback. Niet elk bedrijf kwam in zwaar weer. Sterker, sommige rendeerden beter dan ooit. Waarom? Vanwege innovatieve manoeuvres: buiten kaders durven denken en doen. Of omdat de behoefte, bijvoorbeeld aan levensmiddelen, groter was dan ooit. Soms waren de hogere winsten onverklaarbaar. Misschien wel omdat corona niet of nauwelijks vat kreeg op deze bedrijven en men daar gewoon hun ding bleef doen, met succes. 

De bakens frequent verzetten
Bepaalde bedrijven moesten wel bijsturen. De bevlogen directeur van een bedrijf in interieur oplossingen moest de bakens frequent verzetten. De productie van corona-gerelateerde producten draaide op volle toeren voor bedrijven die door corona waren gegroeid. Hij hield het hoofd koel en zijn mensen manoeuvreerden mee op de cadans van corona. De teamspirit was geweldig.Een andere speler, voor wie het alle hens aan dek was, was de eigenaresse van een wasserij. Deze organisatie wast linnen voor een zorgsector. De overheid zag haar bedrijf echter niet als cruciaal beroep. Waarna het gevecht met diezelfde overheid begon. Natuurlijk won zij die, maar het kostte heel veel energie. Die had zij liever in de zorgsector had gestopt. Ondertussen waren er maar mondjesmaat business meetings. Wie er toch in slaagde om met succes en coronaproof ondernemers met elkaar te verbinden deed dit in de vorm van meetings op 1,5 meter afstand of digitaal. Soms een beetje onpersoonlijk maar hé! Er werd wel iets georganiseerd.

Parels in de zorgwereld
Waar ondernemers nagelbijtend naar wéér een persconferentie van Rutte keken, was de leidinggevende in een zorginstelling alleen maar bezig met de zorg voor ouderen, dementerenden en mensen die revalidatie behoeven. Hij of zij geeft leiding aan één van de vele zorg- en verpleeghuizen die de regio rijk is. De zorg kreeg de beste waardering in deze coronatijd: een 8,7. Mede dankzij de hardwerkende en empathische medewerkers. Met gevaar voor eigen gezondheid. Zij hielden de organisatie in roerige tijden in balans. Deze mensen zijn de pareltjes in een wereld die zoveel meer aandacht verdient. Het jaar 2020 was ook een jaar waarin de bankiers moesten opstaan. De doortastende bestuursvoorzitter van een bank moest alle zeilen bij zetten. Hij stuurde zijn hulptroepen onmiddellijk op pad en hielp bedrijven met potentie, die een coronaterugslag te verwerken kregen, overeind te blijven. Nu was zijn bank niet mede de veroorzaker van de crisis, maar de oplossing.

Vol passie en overgave
Er was een hoofdrol weggelegd voor mensen op de eerste hulp, op de ic’s en voor hen die ouderen verzorgen. Maar ook voor de cardioloog. Niet zozeer in zijn hoedanigheid als hartspecialist, maar als voorzitter van de medische staf die alle medische specialisten aldaar vertegenwoordigt. Daardoor moest hij mede de coronaorganisatie managen. Dat deed hij vol passie en overgave, samen met zijn medebestuursleden: de kinderarts, de gynaecoloog en de chirurg. Om nog maar te zwijgen over de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. Zij coachte haar ziekenhuis door roerige tijden. Zij deed dat samen met de buitengewoon betrokken medebestuurders, die ook een eervolle vermelding verdienen. Zij bewaarden de rust, hielden overzicht en bewezen bekwame leiders te zijn.

Hollandse Mondkapjes
De echte ondernemer staat op. Zijn bedrijf herstelt de bekleding van stoelen in treinen, trams, bussen en vliegtuigen. Die werden afgelopen jaar veel minder gebruikt, waardoor de handel terugliep. Maar deze ondernemer ging niet zitten kniezen. Hij kwam erachter dat wij mondkapjes uit het verre buitenland moesten halen. Dat vond hij belachelijk. Daarom haalde hij productielijnen  produceren. Momenteel komen er wekelijks meer dan een miljoen mondkapjes van de lopende band. Een fantastisch ondernemer die van de nood een deugd maakte. Er waren meer ondernemers die hun bankrekening zagen oplopen. Maar dat kwam omdat corona geen vat kreeg op hun business of juist voor extra opdrachten zorgde. De transporteur voor de wegenbouw zag zijn wereld ‘gewoon’ doordraaien. Webwinkels en tuincentrums hadden te maken met een jaar waarin het werk niet aan te slepen was. Op advocaten, accountants en andere zakelijke dienstverleners werd door corona meer dan ooit een beroep gedaan. 

Weerbarstig en onvoorspelbaar
De automobielindustrie kreeg in maart een enorme klap te verwerken. In de zomer krabbelde deze business weer op en in het najaar, toen de tweede golf in volle gang was, draaiden vele autodealers beter dan ooit tevoren. Corona bleek grillig, weerbarstig en vooral onvoorspelbaar. De ondernemingen die 2020 als verloren beschouwen, bevinden zich voornamelijk in de reisbranche, de horeca en de evenementensector. Sommige restaurants konden de schade beperken, maar het afhalen en bezorgen leek soms meer op bezigheidstherapie. Want commerciële zoden zette het niet aan de dijk. De burgemeester heeft het niet makkelijk. Eerste burger van een gemeente. Die naam krijg je, maar ben je dat ook in doen en laten? Hij of zij bleek opzichter, toehoorder, ouder, begaan met ieders lot en werkte in een leeg gemeentehuis alsof zijn laatste uur geslagen had. Lof voor de burgemeester, die alles managede en niets aan het toeval overliet. Van black lives matter-protest tot corona-gekkies-bijeenkomst. De burgemeester nam geen stelling in, maar zorgde dat de overheidsmaatregelen in zijn gemeente tot in de puntjes werden doorgevoerd. En deed dit alles vol empathie.  

Met een knipoog
Maar de absolute helden van 2020 waren de medewerkers van de intensive care. Alle IC-verpleegkundigen en alle anderen die zich met gevaar voor eigen leven in het hol van de leeuw begaven om mensen te verzorgen, te behandelen en te redden. Wat zij meemaakten (en nog meemaken) is met geen pen te beschrijven. Maar ze hielden vol. Geen lijst, maar wel allemaal machtig mooie mensen dus. Het jaar 2021 wordt een jaar waarin nieuwe kansen zullen opdoemen, maar ook het jaar waarin corona hopelijk definitief verslagen wordt. En als dat gebeurt, publiceert INTO business in december van volgend jaar weer een nieuwe, verse, spraakmakende lijst vol machtig mooie mensen. Met een knipoog.  


Door: Dennis Captein