De laatste tijd wordt er veel gepraat over de wilde kievitsbloem. In de gemeente Krimpenerwaard blijken er nog maar heel weinig wilde kievitsbloemen te groeien. Maar hoe gaat het met deze bloemen in Gouda? Stadsecoloog André van Kleinwee heeft het antwoord op deze vraag.
Van Kleinwee vertelt dat hij in 1987 een aantal bolletjes heeft geplant in grasveldjes langs de Bloemendaalseweg aan het Heempad. Daar gaat het enorm goed met de kievitsbloem. Er bloeiden in april duizenden bloemen. Een zaadje van de bloem bloeit pas na 5 tot 8 jaar. Dat is erg lang en in die tijd moeten de omstandigheden voor de bloem goed blijven. De plantjes hebben een vochtige bodem zonder meststoffen nodig. Ook is er bestuiving nodig. Dat gebeurt door hommels. Zij verspreiden de nieuwe zaadjes. Hommels komen vooral naar plekken waar veel bloeiende planten zijn. Kievitsbloemen groeien dus het beste wanneer er andere bloemen omheen staan. Gouda was 2 jaar geleden Bovenste Beste Bermbeheerder van Nederland, dankzij ecologisch beheer zonder bestrijdingsmiddelen.
Het Heempad
Andre van Kleinwee: “In het voorjaar was het echt topdrukte aan het Heempad. Allerlei natuurliefhebbers, ook van buiten Gouda, wilden de wilde kievitsbloemen bekijken. Om de graslandjes niet te laten betreden staan er hekjes omheen. In Gouda bloeien de ‘Goudse tulpen’ al eeuwen lang. De bekende natuurbeschermer Jac. P Thijsse beschreef de Weidetulp in 1923 in zijn Verkade album ‘De Bonte Wei’. Door invoering van kunstmest in de jaren 50 is deze groeiplek verdwenen. Wij hebben zaadjes en kennis beschikbaar voor onze buurgemeente (Krimpenerwaard), zodat we nog jaren van de wilde kievitsbloemen kunnen genieten.”