De Oude Begraafplaats; stukje natuur in Korte Akkeren

14 January 2023, 08:54 uur
Lokaal
mainImage
Google Maps

Veel Gouwenaars weten van het bestaan van de Oude Begraafplaats op de hoek Prins Hendrikstraat- Vorstmanstraat. Maar er zijn ook veel inwoners die de begraafplaats nog nooit hebben bezocht.

Dit is heel jammer want dit is een prachtig stukje natuur in de wijk. Vanaf 1971 worden er geen mensen meer begraven en later is de begraafplaats een gemeentelijk monument geworden. Er is een stichting opgericht door vrijwilligers. Zij beheren en onderhouden het gehele gebied. Afgesproken is dat de begraafplaats op een natuurvriendelijke manier wordt onderhouden. Dit houdt in dat er maar enkele keren per jaar gemaaid wordt. Het is dus vaak zo dat je de oude grafstenen verborgen ziet tussen het hoge gras en andere beplanting. Maar het is een bezoekje zeker waard. Een diversiteit aan planten en bomen en ook veel soorten vogels kom je tegen als je daar een wandeling maakt. Door de ruige begroeiing zie je ook veel verschillende insecten die er goed gedijen.

Niet alleen het flora en fauna zijn een bezoekje waard. Er zijn ook bijzondere graven te vinden. Zo liggen er burgemeesters, predikanten, schooldirecteuren en dokters begraven. Deze graven hebben vaak indrukwekkende grafstenen en zerken. Een ander bijzonder graf is de laatste rustplaats van Malva Marina Reyes, dochter van de beroemde Chileense dichter/schrijver Pablo Neruda. Malva is geboren te Madrid op 18 augustus 1934 en overleden op 2 maart 1943 te Gouda. 

Een ander grafmonument is van Anna Barbara van Meerten – Schilperoord (1778-1853)  Anna Barbara was pedagoge en zette zich in voor goed onderwijs voor meisjes en de vrouwenbeweging. Ze schreef en groot aantal boeken, had een eigen school in Gouda en bezocht gevangenissen. Vanwege haar grote inzet kreeg zij na haar overlijden de bijnaam de Kroon van Gouda. Haar graf was lang onvindbaar en werd in 2014 herontdekt. Op 3 juni 2015 werd bij haar en haar dochters laatste rustplaats een grafmonument onthuld, het ontwerp met haar portret in reliëf, is van Kees Moerings.

Op de begraafplaats zijn ook drie erkende oorlogsgraven. Hier liggen mensen die zich middels woord en daad verzet hebben tegen de bezetter in de jaren '40 – '45 van de vorige eeuw. Het zijn de graven van  A.de Rijke, B.Lens en W.v. Maastrigt. Deze graven zijn als Oorlogsgraf geregistreerd bij de Oorlogs Graven Stichting.

Natuurlijk liggen er ook veel andere slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Deze krijgen op 4 mei ook aandacht van de vrijwilligers van de Stichting Oude Begraafplaats. Er is ontdekt dat er een groot aantal mensen tijdens de oorlogsjaren begraven zijn zonder kist. Er was in die tijd een gebrek aan hout om kisten te maken en daarom zijn een aantal overledenen gewikkeld in lakens in één graf gelegd. In 2020 hebben deze mensen een naam gekregen en die zijn op een mooie plaquette gezet.

Ten slotte is het waard om te vermelden dat er op de Oude Begraafplaats een monumentje is voor doodgeboren kinderen. Op de begraafplaats liggen 277 kindjes die het levenslicht niet hebben mogen zien. Het is mooi dat er een plekje is waar deze kinderen herdacht kunnen worden.

Kortom: een bezoekje aan de Oude Begraafplaats is van harte aan te bevelen. De vrijwilligers verdienen veel respect en waardering voor hun werk dat zij verrichten aan het groen en de graven.

Het is ook een mooie plek voor een teamuitje of teambuildingsproject waarbij de handjes uit de mouwen gestoken kunnen worden. Hiermee ondersteun je de vrijwilligers bij het vele werk.

Kijk voor meer informatie op de website of via Google. U kunt de stichting ook steunen door donateur te worden á € 15,00 per jaar.