Gouds Dagblad | De Goudse Passie keert na 10 jaar terug
mainImage

De Goudse Passie keert na 10 jaar terug

23 februari 2021, 14:37 uur
Lokaal

De Goudse Passie keert na 10 jaar terug in Gouda in de vorm van een toeristische-, kunst- en spirituele wandelroute. Geïnspireerd op het tv-programma The Passion van KRO-NCRV.

De veel gewaardeerde The Passion in de live-vorm met publiek, kan nu niet doorgaan, maar in Gouda kun je nu buiten al wandelend een ‘Passie’ beleven. Een prachtige route in en om de Goudse binnenstad langs de 14 kruiswegstaties van beeldend kunstenaar Willem Hesseling. In deze hedendaagse schilderijen heeft hij het lijdensverhaal van Jezus Christus verbeeld.

De kunstwerken zijn op bijzondere en toeristisch aantrekkelijke plekken te zien en kun je van buitenaf bekijken. De ruim 4 kilometer lange route is vanaf 24 februari tot 6 april gedurende de 40-dagentijd voor Pasen dagelijks te beleven.

Eerste landelijke The Passion
In 2011 vond de eerste landelijke “The Passion” plaats in Gouda. Deze werd via tv uitgezonden en kreeg in juni 2012 de prijs voor het beste stadspromotie-evenement van de stichting Nationale Evenementenprijzen. Omdat deze al enige jaren gebruikelijke en in hoge mate gewaardeerde “Passion” in verschillende steden in Nederland niet door kan gaan in deze vreemde tijden van Corona willen we in Gouda een mogelijkheid creëren voor mensen om zelf, veilig buiten lopend, toch een “Passie” te beleven.

Nu 10 jaar later kunnen we een coronaproof nieuwe “Passie” aan de mensen aanbieden. Geen grote massa’s tegelijk die een route door Gouda wandelen, maar gedurende de 40-dagentijd voor Pasen, iedere dag individueel te beleven.

De wandelroute voert langs toeristisch aantrekkelijke gebouwen en plekken in Gouda, waarbij onderweg op verschillende locaties de 14 kruiswegstaties van Willem Hesseling te zien zullen zijn. Zo wordt een toeristische-, kunst- en spirituele wandelroute langs deze kunstwerken gerealiseerd in de 40 dagentijd voor Pasen. de schilderijen hebben een afmeting van 1.35x1.35 m (zeer groot dus) en zijn acrylgeschilderd op doek. De stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda is eigenaar van deze werken die gedurende het jaar in de Goudse St-Janskerk hangen. Ze zijn ook reeds met veel succes geëxposeerd in de Haarlemse Grote of Sint-Bavo, in de Oude Kerk in Delft en in het Belgische Mol.

Je kunt de hele serie zien op onze website www.kunstenreligiegouda.nl 

Route:
Van Arti Legi 1 op Markt via Stoofsteeg en Zeugstraat linksaf naar Lange Tiendeweg. Hier linksaf naar Verkaaik 2 en Duijvendijk 3. Hierna rechtsaf via Groeneweg Duijvendijk 4 en daarna rechtsaf door Raoul Wallenberg plantsoen naar Menno Meyer Molenwerf 5. Einde weg rechtsaf, Oosthaven, brug over en naar Hoge Gouwe Het Bespaarhuis 6. Deze weg volgen via Montulet 7 en Honingen 8. Hierna rechtsaf Turfbrug over, re naar Lage Gouwe en gelijk over water linksaf Turfmarkt op (water aan linkerkant houden). Na Lugthart 9 Trappenbrug over het water nemen en hierna rechtdoor Lange Dwarsstraat door tot het eind. Op Nieuwehaven linksaf, op het eind brug over naar Best Western hotel 10. Voor Hotel links Hoge Gouwe, rechtsaf Nonnenwater, in bocht rechtsaf naar Verlorenkost en doorlopen tot Vest. Hier linksaf langs het water tot Guldenbrug. Deze oversteken en over brug linksaf langs het water tot De Spoel 11. Doorlopen over voetpad langs het water. Via binnenhaven museum bij parkje linksaf over het sluispad en rechtdoor naar Westhaven. Hier linksaf naar Stijlkamers 12 en daarna Mandeville Academy 13 en 14. Brug naar rechts over, naar Oosthaven, hier links en bij Torenstraat rechtsaf. Rechts langs St Janskerk tot parkje achter kerk. Hier links door lopen om de kerk tot rechts de Koster Gijzensteeg. Deze tot eind volgen en op Korte Tiendeweg links tot Markt.