Gouda is wereldwijd bekend om zijn stroopwafels. Maar er zijn méér koekjes te vinden in de stad: koekjes van over de hele wereld, die laten zien hoe rijk Gouda is aan culturen, smaken en tradities. Met het project De Goudse Geluksbakkers van Stichting Pollen worden amateurbakkers uit Gouda uitgenodigd om koekjes uit hun eigen cultuur te bakken en de verhalen erachter te delen. Stichting Pollen werd in 2024 opgericht om de stad Gouda en de regio te bestuiven met nieuwe ideeën.
Elk koekje vertelt een verhaal. Over herinneringen, verbinding, geluk en verdriet – en vaak over veerkracht. De eerste serie van zeven bakkers, ontwikkeld in het kader van de expositie Voedselverhalen, kreeg steeds meer aandacht van bezoekers én lezers van de lokale pers. Daarom heeft de stichting besloten de verhalen te bundelen in een mooie publicatie.
Deze publicatie is onlangs overhandigd aan de bakkers, het projectteam en de belangrijkste sponsoren: GoudApot, Cirrus Foundation en de Gemeente Gouda.
Maar het initiatief van de nieuwe bakkers uit verschillende windstreken sluiten zich aan om ook hun verhaal te delen! Op 13 september kun je een nieuw verhaal proeven in ontmoetingscentrum Nelson Mandela (Gouda), tijdens het World Food & Film Festival (De Goudse Schouwburg).