Dankzij noodbrug Defensie naar Goudse coronateststraat

9 October 2020, 19:25 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

In Gouda is vrijdag een noodbrug in gebruik genomen, die is gebouwd door de Landmacht. Dankzij deze brug is de nieuwe coronateststraat in de stad beter bereikbaar. Genisten bouwden de brug gisteren in 1 dag op.
 
26 militairen van 105 Geniecompagnie Waterbouw uit Den Bosch zetten in de stromende regen de losse panelen van de zogeheten Baileybrug aan elkaar. Waar deze normaal wordt gebruikt voor zwaar militair verkeer, kunnen nu bezoekers er met de fiets of de auto overheen.

Het verzoek voor deze tijdelijk brug kwam van de gemeente Gouda en de GGD Hollands Midden. Door de verplaatsing van de coronateststraat naar het industrieterrein Goudse Poort, dreigde daar te veel verkeer te komen. Dankzij de brug is de teststraat veiliger en beter bereikbaar.

Nationale inzet
Nationale inzet is 1 van de hoofdtaken van Defensie. Tijdens de eerste periode van COVID-19 heeft Defensie al geregeld meegeholpen. Denk aan ondersteuning van zorginstellingen en verpleegtehuizen.

De Geniecompagnie is gespecialiseerd in het bouwen van bruggen. De eenheid wordt overal ter wereld ingezet, bij missies waar Nederlandse militairen betrokken zijn. Daarnaast werken de militairen in Nederland bij evenementen als de Vierdaagse van Nijmegen en het Bevrijdingsconcert op de Amstel.