mainImage

College Waddinxveen valt

10 september 2020, 12:43 uur
Lokaal

Het college van Waddinxveen is in de nacht van woensdag op donderdag gevallen na een emotioneel spoeddebat over het plotseling opstappen wethouder Martin Kraaijestein (PvdA/GroenLinks). De wethouders Gezina Atzema (VVD), Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen) en de Goudse Hannie van der Wal (D66) zijn na een urenlang en herhaaldelijk geschorst spoeddebat per direct opgestapt, verlieten de raadzaal en gingen daarna als ambteloos burger onmiddellijk naar huis.

Na eerder het aangekondigde ontslag van wethouder Kraaijestein (PvdA/GroenLinks), met een boze brief vol verwijten, dienden wethouders Gezina Atzema (VVD), Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen) en Hannie van der Wal – Hortenius (D66) per direct hun ontslag ingediend. Burgemeester Nieuwenhuis heeft nu alle bevoegdheden voor collegebesluitvorming tot er een nieuw college is.

Waddinxveen heeft na de val van dit college nog maar één wethouder voor een maand over. Burgemeester Nieuwenhuis maakte echter gelijk bekend dat één wethouder te weinig is om collegebesluiten te kunnen nemen. Totdat er een nieuw college is, ligt alle beslissingsbevoegdheid bij de burgemeester, identiek aan de situatie in Gouda paar jaar geleden. Burgemeester Nieuwenhuis gaat op zeer korte termijn met de fractievoorzitters bespreken hoe verder te gaan.

Burgemeester Nieuwenhuis: “Gisteravond hebben na een langdurig debat de drie wethouders per direct ontslag genomen. Dat is een moeilijke en ingrijpende beslissing waar ik met respect kennis van heb genomen. De afgelopen periode hebben de wethouders zich van harte ingezet voor onze gemeente. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken.”

Verder ziet burgemeester Nieuwenhuis dat het aftreden van de wethouders invloed heeft op de Waddinxveense samenleving. “De ontstane situatie raakt ons allemaal. Sommige dossiers kunnen nu vertraging oplopen, andere komen wellicht stil te liggen. Dat is onwenselijk. Het is daarom in het belang van Waddinxveen dat er een nieuw college komt. Daarvoor is de gemeenteraad nu aan zet. Met als gezamenlijk doel dat we bouwen aan onze mooie gemeente. Waddinxveen verdient dat.”


Foto: Gemeente Waddinxveen