Climate Miles loopt naar en vanaf Gouda

5 October 2021, 19:10 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Chantal Bekker

Urgenda gaat vanuit de Eemshaven in Groningen naar Glasgow wandelen om aandacht te vragen voor het klimaat. Op 22 oktober lopen ze van Woerden naar Gouda en op 23 oktober gaan ze van Gouda naar Rotterdam. Iedereen kan meelopen! Vanaf Rotterdam gaan ze met de trein naar Edinburgh en weer lopend naar Glasgow.

Hier vindt de klimaatconferentie COP26 plaats, van de Verenigde Naties. Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs (uit 2016) verder uit te werken. Deze editie is cruciaal. Het jaar 2030 leek zover weg, maar inmiddels hebben wij nog maar 9 jaar om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar nul te brengen. Op dit moment zien we wereldwijd al wat er gebeurt met een opwarming van ongeveer 1,1 graden. Alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling kunnen we onze planeet leefbaar houden.

Opwarming voorkomen en ons aanpassen aan het klimaat
Veel klimaatregels zijn gericht op het terugbrengen van broeikasgassen. De gevolgen van klimaatverandering merken we op allerlei plaatsen in de natuur, in de stad en in de landbouw. Het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is daarmee ook een belangrijk aspect van het klimaatbeleid. Mitigatie en adaptatie worden nu vaak apart aangepakt, terwijl een integrale benadering veel mogelijkheden biedt. De universiteit van Wageningen (WUR) heeft al veel onderzocht en gepubliceerd over -mitigatie en klimaatadaptatie. De voorbeelden staan in het online Climate Solutions magazine.

Climate Miles
Als je wilt laten weten dat de klimaat-maatregelen versneld moeten worden ingevoerd, loop dan mee.
Vertrek 22 oktober vanaf 9u00 vanaf het station Woerden en aankomst rond 17u00 bij station Gouda.
Vertrek 23 oktober vanaf 9u00 vanaf het station Gouda en aankomst 16u30 bij Blue City aan de Maasboulevard. Hier wordt iedereen verwelkomd door vele partijen die een link hebben met duurzaamheid.

Kijk voor het laatste dagprogramma en exacte route op www.theclimatemiles.nl en meld je aan!