Huizen isoleren, zonnepanelen op daken en elektrisch rijden, het zijn allemaal veranderingen die nodig zijn om Gouda klimaatneutraal te maken. Volgend jaar gaan in Gouda de eerste wijken van het aardgas af. Het CDA Gouda maakt zich zorgen dat hierbij niet de juiste keuzes worden gemaakt. “Zorg er bijvoorbeeld voor dat de gasinfrastructuur in de grond blijft zitten, anders gooien we de deur voor toekomstig gebruik van waterstof en groen gas.” zegt CDA-raadslid Niels Honkoop.
Honkoop verwijst daarbij naar recent verschenen onderzoeksrapporten van het PBL. “Naar verwachting zijn waterstof en groen gas na 2030 in grote hoeveelheid beschikbaar. Het zou kapitaalvernietiging zijn als wij de gasleidingen als oude schoenen zouden weggooien, terwijl deze in de toekomst goed bruikbaar kunnen zijn.”
Het raadslid heeft vragen gesteld over de keuzes die de gemeente maakt. Honkoop: “Ik vraag me bijvoorbeeld af in hoeverre het verstandig is om nu in te zetten op het isoleren van monumentale panden. Dat is duurder omdat je bij monumentale panden ook de ventilatie moet verzorgen, anders loop je op vochtproblemen en schimmelvorming. Er zijn genoeg huizen in Gouda die makkelijker en goedkoper te isoleren zijn.”
Het CDA pleit voor kosteneffectief investeren. Daarvoor is nodig dat overzichtelijk wordt wat het te verwachten resultaat van een duurzaamheidsmaatregel is. “Je kunt wel overal geld tegenaan gooien, maar uiteindelijk is het CO2-reductie wat telt. Daarbij moeten we ons niet blindstaren op het jaar 2030 uit het klimaatakkoord; ook na 2030 is duurzame energie nodig.” aldus Honkoop.