Gouds Dagblad | Burgemeester: ‘Gouwenaar mag best trots zijn op Gouda’
mainImage

Burgemeester: ‘Gouwenaar mag best trots zijn op Gouda’

Op de frontfoto van links naar recht Waling Koornneef, burgemeester Pieter Verhoeve, kinderwethouder Jens Hak en Remco van Ee.
12 april 2021, 19:15 uur
Lokaal

PLUS Van Ee en PLUS Koornneef en de Historische Vereniging Die Goude presenteerden maandag in het Huis van de Stad het boek ‘Gouda, een stad om trots op te zijn’: een verzamelalbum met historische plaatjes over Gouda. De eerste exemplaren werden overhandigd aan burgemeester Pieter Verhoeve en aan Jens Hak, de kinderwethouder van cultuur en onderwijs. Zij plakten ook het eerste historische plaatje in hun verzamelboek. Het was de officiële start van de Goudse actie van PLUS Van Ee en PLUS Koornneef.

Bij de twee PLUS-supermarkten doe je vanaf nu niet alleen je boodschappen, maar spaar je ook voor plaatjes in het album over de geschiedenis van Gouda. Van de vroegste geschiedenis tot gebeurtenissen in 2021.

Jens: “Het is leuk om aan de hand van het boek en het verzamelen van de historische plaatjes de Goudse geschiedenis duidelijk te maken. En voor ons jongeren, om de Goudse geschiedenis te leren kennen. Verzamelen is een leuke manier om te sparen en je meteen te verdiepen in de Goudse geschiedenis. Zien en lezen wat en hoe ze het vroeger deden en daarvan leren hoe we dat nu beter kunnen doen…”

Verhoeve: “Het is echt een gaaf boek. Eigenlijk te mooi voor Gouda. Het is on-Gouds. De Gouwenaar  doet in mijn ogen te veel aan zelfdestructie. We zijn te nederig. We voelen ons net een dorp, een provinciestad. Maar we beseffen eigenlijk niet dat we een wereldstad zijn. En dat Gouda een wereldmerk is. Ik zei het al bij mijn inauguratie als burgemeester: we moeten als Gouwenaar meer kapsones krijgen. Zelfbewuster zijn van onze mooie stad. We mopperen altijd flink en dat mag ook. Maar wees ook en ben vooral trots op onze mooie stad…”

“Gouda heeft het mooiste stadhuis van de wereld. Verder hebben we vele fraaie rijksmonumenten”, zo ging de burgemeester verder. “De keuze voor een bezoek aan een Vinex-wijk of aan een oud stadscentrum met ziel en sfeer, is voor een ieder niet moeilijk te maken. Maar Gouda is natuurlijk meer dan een openlucht museum. We kennen veel gedoe en verdeeldheid. Zie de protestacties van de laatste tijd. Maar wat ons zeker bindt, is de Goudse geschiedenis. Het is een voertuig voor identiteit en samenbinding. De geschiedenis is van ons allemaal. Het is een bron van identiteit. En de geschiedenis is onze leermeester, zei Plato. In dit boek ‘Gouda, een stad om trots op te zijn’ is de Goudse geschiedenis prachtig in woord en in beeld gebracht. Daar mogen de initiatiefnemers en wij Gouwenaars best trots op zijn.”

Remco van Ee en Waling Koornneef toonden zich maar al te trots op de totstandkoming, en de presentatie van het hardcover album van 70 pagina’s dik, met dertig korte teksten en maar liefst 324 plaatjes. Ze zijn ook trots op hun stad Gouda, en op de geschiedenis van de stad Gouda. De PLUS-supermarkt kent ook een lange Goudse geschiedenis. In het boek is daar dan ook terecht aandacht en ruimte voor ingeruimd.

"Gouda kent een rijk verleden, dat weet iedere Nederlander. Maar wat weet je als Gouwenaar eigenlijk zélf over de geschiedenis van je stad?", zo vroegen Remco van Ee en Waling Koornneef zich af bij de totstandkoming van het boek, een waar collectors-item. "Toegegeven, wij moesten soms ook echt even goed kijken toen we al die foto’s en afbeeldingen van de geschiedenis van Gouda onder ogen kregen. Wat ligt er toch een indrukwekkende historie in onze nog altijd prachtige stad verborgen!"

Om een ieders geschiedeniskennis ook iets op te frissen, en Gouda beter op de kaart te zetten en in de picture te brengen, besloten Waling Koornneef van PLUS Koornneef en Remco van Ee van PLUS Van Ee om voor hun klanten een verzamelalbum met historische foto’s van Gouda te ontwikkelen. "Het kost een hoop tijd en energie. De investering is groot. Maar na veel plussen en minnen, hebben we dit project toch doorgezet…”, vertelde Koornneef bij de presentatie.

Met de hulp en inzet van de Historische Vereniging Die Goude werd die klus geklaard. Van Ee: “Natuurlijk willen wij onze grote dank uitspreken aan de Historische Vereniging Die Goude. Zij doken voor onze klanten en voor ons in het verleden en selecteerden met veel liefde voor de stad alle foto’s voor dit nostalgische fotoalbum.”

De Historische Vereniging Die Goude had drie maanden de tijd om het historische verzamelboek in te vullen. Centraal staan ruim dertig korte teksten van de hand van Jean-Philippe van der Zwaluw en honderden ‘plaatjes’ die worden verstrekt bij 10 euro aan boodschappen. Nico J. Boerboom zorgde voor de beeldredactie. Als fotograaf maakte hij speciaal voor het album 170 nieuwe foto’s. De redactie bestond verder uit Eric Boers en Marc Couwenbergh, bestuursleden van Die Goude. “Het was een mooie opdracht. Te meer daar wij min of meer een vrije hand kregen bij de invulling en vormgeving”, zo zei Gerard van Ham, voorzitter van  de Historische Vereniging Die Goude. ‘’In de PLUS-uitgave zien we ook een manier om een nieuw publiek ‘warm te  maken’ voor ons nieuwe boek over de stadsgeschiedenis van Gouda, dat op 20 november gaat verschijnen. Dat wordt een populair wetenschappelijk boek waaraan nu een heel team van auteurs werkt. Maar dat terzijde en voor later. Nu eerst dit boek: een must have, een collectors-item. Rest ons nog een ieder heel veel spaar-, plak, kijk en leesplezier toe te wensen met dit bewaaralbum over onze favoriete stad Gouda.”

Van Ee: "Dit album delen wij de komende weken gratis aan onze klanten uit. Natuurlijk is het de bedoeling dat een ieder dit album volplakt met de plaatjes die onze klanten gratis ontvangen bij het doen van hun dagelijkse boodschappen in onze prachtige en klantvriendelijke PLUS-supermarkten..."

De deelnemende supermarkten zijn PLUS Ven Ee aan de Constantijn Huygensstraat 110 in Korte Akkeren en Plus Koornneef aan de Thorbeckelaan 1 aan het Van Hogendorpplein. Daar ontvang je bij €25 aan boodschappen het verzamelalbum gratis. Vanaf 12 april kun je dan sparen voor de plaatjes: bij elke €10,- aan boodschappen een GRATIS zakje met historische plaatjes. De actie loopt 8 weken: van 9 april 2021 tot en met 9 juni 2021.

En zeg nou zelf: wat is er nu leuker dan sparen? Zeker wanneer het over je eigen omgeving en eigen stad gaat.


Foto: Parole, Pieter van Vliet