Gouds Dagblad | Boa's: terrassen open, vermindert druk op handhaving
mainImage

Boa's: terrassen open, vermindert druk op handhaving

12 april 2021, 17:40 uur
Lokaal

 

De bonden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) steunen het pleidooi van verscheidene burgemeesters om terrassen en andere buitenruimtes onder voorwaarden te heropenen om coronabesmettingen te voorkomen in volstromende parken. "Elke maatregel die ervoor zorgt dat we minder hoeven te handhaven, juichen wij toe", aldus Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP. Volgens hem heeft de horeca al laten zien het veilig bezoek aan terrassen goed te kunnen organiseren.

Gerrits geeft aan dat buitengewoon opsporingsambtenaren al een jaar bezig zijn met het handhaven van de coronamaatregelen. "We hebben gezien wat er gebeurt als het mooi weer is en mensen erop uit trekken". "Zodra het mooi weer wordt, kun je beter de terrassen gereguleerd openstellen. Dan is het te controleren", vindt ook Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "We zagen het hele coronajaar dat mensen als het mooi weer werd naar dezelfde plekken trokken, naar parken, stranden en bossen. Dat is niet afgesproken, maar ze doen het. Daar is niet tegenop te handhaven, behalve door bijvoorbeeld straten af te sluiten."

Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters maandag in het Veiligheidsberaad toch opnieuw een appel op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven. Terrassen geven dan letterlijk en figuurlijk wat ruimte. Gasten zijn op terrassen beter te reguleren dan in de overvolle parken, stellen zij. "Overal zie je mensen buiten die zich niet langer houden aan de regels. Dan is handhaven geen optie", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.


Door: ANP | Foto: ANP