‘Bewegen werkt’ deelt 1e certificaten in Gouda uit

3 June 2023, 11:18 uur
Lokaal
mainImage
ANP

10 deelnemers aan het programma ‘bewegen werkt’ hebben afgelopen vrijdag hun deelnamecertificaat ontvangen. ‘Bewegen werkt’ is een programma voor mensen die om verschillende redenen belemmeringen ondervinden bij de stap naar werk, bijvoorbeeld door fysieke of psychologische klachten.

Het programma zet bewegen in als middel om mensen te laten groeien en zichzelf te ontwikkelen. 2 keer in de week komt een groep deelnemers samen. Zij sporten samen, doen spellen samen en gaan in gesprek. Over hoe je samenwerkt, hoe je problemen oplost. Ze leren zichzelf beter kennen in een groep die leuk is en respectvol met elkaar om gaat. 2 deelnemers aan het traject vertellen hoe zij het hebben ervaren.

Patricia: “het klikte gewoon heel erg met iedereen”
Patricia (31), moeder van een dochter van 3 jaar, vertelt: “Ik vond het aan het begin best spannend maar wilde wel meedoen. Ik wilde al langer meer sporten maar dat kwam er maar niet van. Dit traject was een goede stok achter de deur.” Ook Patricia kijkt positief terug op ‘bewegen werkt’. Ze voelt zich fitter, heeft meer zelfvertrouwen en start nu met een loopbaantraject. Ze is minder alleen en hoopt dat het contact met de andere deelnemers blijft. Het verschil tussen februari en nu? “Ik durf nu meer en voel me fijner en fitter.”

David voelt zich fijner en fitter
David (41) was ook een van de eerste deelnemers aan het programma en vertelt enthousiast. “Het verschil tussen hoe ik me bij de start voelde in februari en hoe ik me nu voel in mei is enorm. In februari zat ik thuis, kwam weinig buiten en voelde me niet goed. Nu ben ik fitter, ga meer naar buiten, heb nieuwe leuke mensen leren kennen en heb minder pijnklachten.” Op de vraag wat hij anderen zou adviseren als zij de kans krijgen om mee te doen aan het programma is zijn antwoord zonder aarzeling: “Absoluut doen!”. Dat David ook na het traject nog steeds andere deelnemers ontmoet, is veelzeggend.

Lekker in je vel
Het programma ‘bewegen werkt’ heeft een goede start gemaakt, aldus wethouder Anna van Popering-Kalkman: “Lekker in je vel zitten, mentaal en fysiek, helpt om de volgende stappen op weg naar werk te zetten. We hopen dat volgende groepen deelnemers hetzelfde plezier en dezelfde steun ervaren als deze eerste groep laat zien.”