Beschermd stadsgezicht of monument in Gouda verduurzamen?

21 October 2023, 11:10 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Gemeente Gouda

Gouda is trots op haar erfgoed. De gemeente heeft een rijk verleden waarvan nog veel te herkennen is in de huidige stad. Dankzij u, als bewoner binnen ons beschermd stadsgezicht of als eigenaar van een monument, blijft dit erfgoed in stand en goed onderhouden. Daarnaast heeft Gouda de ambitie om in 2040 een aardgasvrije en CO2 neutrale gemeente te zijn. Verduurzaming en behoud van erfgoed leveren soms een spanningsveld op, maar beide ambities kunnen elkaar ook versterken.

Veel inwoners zetten zelf al stappen om hun woning comfortabel en energiezuiniger te maken. De gemeente Gouda heeft in 2021 de Regeling Erfgoed en Duurzaamheid opgesteld. 

De gemeente Gouda wil eigenaren van monumenten en panden binnen het beschermd stadsgezicht ondersteunen bij het verduurzamen. De gemeente is daarom benieuwd naar uw ervaringen, ideeën en tips.

Onderzoeksbureau Arcadis heeft de opdracht gekregen om hier onderzoek naar te doen. Arcadis werkt samen met Over Morgen en ProPublic. Samen vormen zij een onafhankelijk onderzoeksteam dat deze vragenlijst heeft opgesteld.