mainImage

‘Ark van Noach’ vaart door Gouda

24 november 2021, 12:46 uur
Lokaal

Het was weer eens wat anders dan een megajacht. Dinsdag voer namelijk de Ark van Noach door De Gouwe en door Gouda. Wel een replica natuurlijk.

Na enige tijd in Sliedrecht te hebben gelegen, was de Ark van Noach weer op het open water te vinden om richting Huizen te varen. De replica, gemaakt door aannemer Johan Huibers, is 9 meter breed, 13 meter hoog, 10 meter breed en 70 meter lang en heeft vier verdiepingen. De bouw hiervan begon in 2005, twee jaar later stapten de eerste bezoekers aan boord. Het schip werd gebouwd van 1200 bomen. Omdat de ark geen motor heeft, moet het vaartuig worden versleept.

Na drie jaar in verschillende ligplaatsen in Nederland te hebben gelegen, werd de replica in oktober 2010 verkocht aan Aad Peters. De theatermaker is nu de eigenaar van het ‘drijvende Bijbelse themapark’, dat onder meer de verhalen van Adam & Eva, Mozes en natuurlijk Noach vertelt. Hij zag de mogelijkheid om van de ark het eerste drijvende Bijbelse themapark in Europa te ontwikkelen. Het binnenruim heeft hij met meer dan 50 werklieden en kunstenaars uit de hele wereld in een half jaar omgebouwd. Peters vaart heel Europa rond met de Ark, en trekt overal veel bezoekers. Het afgelopen decennium zouden een half miljoen mensen de ‘verhalenark’ hebben bezocht.

Er bestaat ook een tweede replica van de Ark van Noach, die nog een stuk groter is. Met de bouw hiervan begon Huibers in 2009, wat hij vervolgens afrondde in 2011. De afmetingen hiervan zijn 135 meter lang, 30 meter breed en 23 meter hoog. Beide replica's informeren het publiek over de zondvloed, het ontstaan van aardlagen en fossielen, en de redding van de overlevenden. Het enige verschil is dat de grote replica gestrand is bij Krimpen aan den IJssel.


Foto: Raymond Aarsman