Annet en Yvonne 2 weken in actie om Gouda peukenvrij te krijgen

20 March 2023, 10:32 uur
Lokaal
mainImage
Goudse Uitblinkers

Annet en Yvonne zien dagelijks veel sigaretten op straat gegooid worden in Gouda: bij kroegen, terrassen, de bibliotheek, het station, maar ook in hun eigen straat. Op enig moment was de maat vol voor ze en zijn ze begonnen met het wekelijks rapen in hun eigen straat. Een jaar geleden hebben ze Gouda Peukenvrij opgericht.

Zo zijn ze gestart met het aanschaffen en ophangen van een eigen asbak en bijbehorend bord om te kijken of dit zou helpen. Helaas had dit weinig effect, omdat mensen de asbak niet zagen of hier maling aan hadden. Aangezien sigaretten niet alleen op straat worden gegooid, maar ook in het water terecht komen, is dit een veel groter probleem dan mensen denken. Daarom ondernamen Annet en Yvonne actie.

Inmiddels hebben ze een eigen Facebookpagina en e-mailadres en als klap op de vuurpijl organiseren ze sinds zaterdag, de Landelijke Opschoondag, een gezamenlijke opruimactie van twee weken lang in de binnenstad van Gouda. Tijdens deze twee weken kunnen mensen meehelpen met het opruimen van sigaretten in de binnenstad, waarbij alle opgeruimde peuken in een glazen bak worden getoond.

Door op deze manier te laten zien hoe groot dit probleem is in Gouda, hopen Annet en Yvonne bewustzijn te creëren onder andere Gouwenaren dat het niet normaal is om sigaretten op straat te gooien en hopen ze uiteindelijk dat mensen hun gedrag dusdanig gaan veranderen, dat er minder sigaretten op straat worden gegooid. Wil jij Annet en Yvonne meehelpen om Gouda peukenvrij te maken? Geef je dan op voor hun opruimactie door een mail te sturen naar [email protected] of neem een kijkje op hun Facebook-pagina Gouda Peukenvrij.