(Afscheid van) Boekverkoper in Coronatijd

13 January 2022, 10:59 uur
Lokaal
mainImage
Boekhandel Verkaaik, Bart Jansen

Boekhandel Verkaaik wordt per 1 april 2022 overgenomen door Boekhandel Paagman uit Den Haag. Voorlopig gaat de Goudse zaak verder onder de eigen naam en met de huidige medewerkers. Op korte termijn zal er dus voor de klanten niet veel veranderen.

De winkel zit sinds 1928 aan de Lange Tiendeweg in verschillende gedaantes en viert in 2023 haar 95-ste verjaardag. In 2021 nam eigenaar Bart Jansen de boekhandel op de Lange Tiendeweg over van Ineke Verkaaik. Hij gaat nu met pensioen. Het afscheid valt hem nu zwaar, zeker door de Coronatijd en zeker door de gedwongen sluiting. Maar zeker ook door zijn val in de boekenzaak, waarna hij nu met een zere knie strompelend door de winkel beweegt. Lees hieronder zijn relaas:

Boekverkoper in Coronatijden

U heeft het nieuws inmiddels uit de kranten vernomen: Per 1 april 2022 ga ik met pensioen en is de boekwinkel verkocht aan Boekhandel Paagman uit Den Haag.

In eerste instantie zag ik er ontzettend tegenop om te stoppen. Want hoe geef je inhoud aan een leven zonder boeken, boekenlezers en collegae? Maar de gebeurtenissen van de laatste maanden maken het eenvoudiger om afscheid te nemen. Corona kwam en dus moest de deur weer op slot: Geen klanten meer waar ik een leuk gesprek mee kon voeren, geen stapels nieuwe boeken om uit te pakken, want door de wegvallende omzet koop ik bijna niets meer in. Het personeel is teruggeschroefd naar een minimale bezetting Het werd heel stil... Toen ik vervolgens ook nog door een onhandige manouvre viel en verkeerd terecht kwam op mijn rechterknie, werd ik veroordeeld de komende maanden strompelend door de winkel te bewegen. Ja, toen was de lol van boekverkoper zijn er wel af.

Ik had heel leuke plannen en ideeën over mijn naderende afscheid: Wilde voor die tijd nog lezingen organiseren met interessante auteurs, als boekengids door de winkel lopen om klanten te adviseren, met de bibliotheek een voorleeswedstrijd voor bejaarden (sorry: ouderen) organiseren met kinderen uit groep 8 als jury. Een Young Adultdag organiseren op de middelbare school. Verschillende leesclubs in de winkel organiseren. Maar het kan allemaal niet. Het mag allemaal niet.

Een lockdown doe je als noodmaatregel in de gevangenis, maar niet meerdere malen in twee jaar tijd voor een totale bevolking.
De Coffeeshop, de drankenwinkel en de snoepwinkel worden als "essentieel bedrijf” open gehouden. Je kan gewoon eten kopen bij de MacDonald. Maar boeken uitzoeken in de boekwinkel kan niet. De scholen moesten dicht, de sportcentra moesten dicht, musea, theater en bioscoop moesten dicht.
We mogen van het kabinet dus wel high, dronken en dik worden, maar niet onze geest verrijken met literatuur en cultuur, ons lichaam in vorm houden met sport. Dat zou allemaal te gevaarlijk zijn voor onze medemens.

In mij groeit een onredelijk verzet.
Als minister president Rutte vrijdag zegt dat de lockdown dient te worden voortgezet ben ik geneigd de winkel op zaterdag open te doen.
Uiteraard met inachtneming van de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand.
Maar dan zie ik weer dat dit een boete van 4000 euro kan opleveren.
Daar moet ik met de huidige omzetten dan weer twee weken voor werken.
En ik moet de rest van de vaste lasten daar ook nog van betalen, dus dat wordt dan krap.
Een mens zou er moedeloos van worden.

In plaats van burgerlijk ongehoorzaam te worden, wil ik minister president Rutte daarom vragen mij te bellen. De afgelopen twee jaar heeft hij daar geen tijd voor gehad. Hij heeft ook geen gelegenheid gehad te reageren op brieven van mijn brancheorganisatie, of op de oproepen die bedrijven als Audax in de dagbladen publiceerden. Ik zou hem het volgende willen zeggen: Het is genoeg geweest. We kunnen niet meer. De grens is bereikt. Het welzijn van de enkeling gaat nu ten koste van het levensgeluk van velen. We krijgen last van een burnout, zijn fysiek op, onze kinderen hebben lastig te herstellen achterstanden opgelopen in het onderwijs.
In 2019 gaf het PISA onderzoek al aan dat één op de vier kinderen een taalachterstand heeft. In 2023 is het vervolgonderzoek. Ik hou mijn hart vast...
Minister president Rutte, alstublieft, laat ons gaan. Geef ons de vrijheid. We gaan echt heel verantwoordelijk met die vrijheid om. We zorgen voor anderhalve meter, letten op mondkapjes en laten klanten buiten wachten als het te druk wordt. De winkel is niet de plek waar mensen besmet worden. We komen niet eens voor in de staatjes van het RIVM.

Bart Jansen
directeur/eigenaar
Boekhandel Verkaaik