De gemeente Gouda wil dat iedereen zich veilig voelt in de stad. Daarom werkt de gemeente ook in 2025 verder aan een veilige en fijne leefomgeving. De focus ligt op het bestrijden van criminaliteit, het voorkomen van online fraude, het terugdringen van jeugdoverlast en het voorkomen van polarisatie en radicalisering.
Net als vorig jaar staan vijf belangrijke thema's genoemd die centraal staan in de veiligheidsaanpak. Een van de prioriteiten is het tegengaan van misbruik door criminelen van bedrijven en instanties. Criminelen proberen soms op oneigenlijke wijze gebruik te maken van subsidies, vergunningen of bedrijven voor hun eigen gewin. De gemeente zet zich in om dit te voorkomen door nauwe samenwerking met partners en het invoeren van strengere controles en regelgeving.
Ook werkt de gemeente aan het verminderen van woninginbraken en geweldsdelicten. Samen met politie en buurtbewoners wordt gericht ingegrepen op risicovolle plekken om criminaliteit te voorkomen.
Digitale criminaliteit, zoals online oplichting en hackaanvallen, neemt toe. Om inwoners en ondernemers beter te beschermen, investeert de gemeente in voorlichting en trainingen gericht op digitale weerbaarheid.
Daarnaast richt de aanpak zich op jeugdcriminaliteit en overlast. Jongeren krijgen begeleiding en kansen om te voorkomen dat ze in de criminaliteit belanden. Dit gebeurt in samenwerking met scholen, jeugdwerk en politie.
Tot slot zet de gemeente zich in tegen polarisatie en radicalisering. In een tijd van toenemende maatschappelijke spanningen wordt gewerkt aan meer begrip en samenwerking. Signalen van radicalisering worden tijdig opgepakt om escalatie te voorkomen.
Burgemeester Pieter Verhoeve: “Gouda is een mooie stad en we willen dat iedereen zich hier veilig voelt. We blijven werken aan een prettige en leefbare stad. Door criminaliteit en overlast stevig aan te pakken en inwoners te ondersteunen maken we samen een sterkere gemeenschap.”