Actie boeren Krimpenerwaard tegen onteigening weilanden

26 October 2021, 14:15 uur
Lokaal
mainImage
RTV Krimpenerwaard

Boeren in de Krimpenerwaard voerden dinsdagmorgen actie tegen de onteigening van weilanden voor de aanleg van een natuurgebied. De protesten vonden voornamelijk plaats bij en op rotondes in verschillende kernen van de gemeente. Met leuzen op borden/spandoeken op hun trekkers gaven ze blijk van hun onvrede.

De gemeente en de provincie Zuid-Holland willen de boeren weg hebben zodat er plek komt voor een nieuw natuurgebied. Met een deel van de boeren is al een overeenstemming bereikt, maar met een aantal andere boeren niet. Zo’n vijftien landeigenaren in de gemeente moeten (een deel van) hun boerengrond afstaan voor de ontwikkeling van meer natuur in het gebied. “Het gaat nu echt met de botte bijl, daar wordt niemand gelukkig van”, zegt actievoerder en melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht.

Veenweiden
De plannen voor het nieuwe natuurgebied 'Veenweiden' bestaan al meer dan dertig jaar. Nu is er volgens De Jong meer vaart achter gezet. "De afgelopen jaren heeft de gemeente al een flink uitrookbeleid gevoerd. Sindsdien is driekwart van de boeren verdwenen. En nu worden de laatste bedrijven uitgekocht. De Krimpenerwaard moet uitkijken, want straks blijft er niemand over. We kunnen echter geen boer meer missen in de Krimpenerwaard".

Volgens bestemmingsplan Natuurgebied Veenweiden moet er in de Krimpenerwaard 2250 hectare nieuwe natuur komen. Al jaren wordt er gesproken met eigenaren die (een deel van) hun grond moeten afstaan. Nu zijn er nog zo’n vijftien over, vertelt De Jong: “De meeste hiervan zijn boeren die op den duur toch gaan stoppen, maar er zitten ook jonge agrariërs met een gezond bedrijf bij.” 

Hier moeten we volgens de melkveehouder zuinig op zijn. “We kunnen niet een blik boeren openmaken boven de Krimpenerwaard om ze aan te vullen. Weg is weg.”

Inspectie
De actie stond voor dinsdagochtend 26 oktober gepland, omdat er dan een delegatie land komt inspecteren. “Er wordt samen met de boeren gecheckt of de percelen waar het om gaat er wel netjes bij liggen. Een mooi moment voor ons om aandacht te vragen voor het proces.”

Want volgens De Jong verloopt dat alles behalve soepel. “De provincie Zuid-Holland is erg arrogant als het gaat om wat ze de landeigenaren te bieden hebben.” Hij noemt het voorbeeld van een agrariër die een andere boerderij aangeboden kreeg, maar waarbij de provincie zich op het laatste moment terugtrok. “Zo hoeven we toch niet met elkaar om te gaan? Als we dit zo afsluiten is niemand gelukkig.” Het gaat op dit moment vooral om land aan de noordrand van de gemeente, bij Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. 

Onteigeningsproces
Dinsdag begon de eerste stap in het onteigeningsproces. Deskundigen en de rechter-commissaris kwamen naar Gouderak om een beeld te krijgen van de huidige situatie. Daarna komt de dagvaarding en gaat de echte onteigening beginnen. "De deskundigen moeten gaan bepalen wat de schade voor ons is", vertelt Gert Hoogendoorn, een van de boeren waar onteigening dreigt.

Hoogendoorn is al jaren bezig om te onderhandelen met de gemeente, maar komt er niet uit. "Wij hebben laten berekenen hoe veel het kost om het bedrijf te verplaatsen of te beëindigen, dat is zo'n 3 miljoen euro. Maar dat bedrag is heel anders dan de gemeente Krimpenerwaard wil betalen."

De gemeente heeft namelijk een bod gedaan van 1,7 miljoen euro. Akkoord gaan met dat bedrag zou betekenen dat ze niet kunnen stoppen, zoals eerder het plan was. "We zijn namelijk al aardig op leeftijd, en hebben geen opvolger. Maar dit bedrag betekent dat we verplicht zijn om ergens anders een bedrijf op te starten om weer wat vermogen op te bouwen."

Hoogendoorn is benieuwd wat de deskundigen het bedrijf waard vinden, maar denkt wel dat het nog jaren duurt voordat er een overeenstemming is. "En dan moet het natuurgebied er natuurlijk al liggen."

Blokkeren
Het was bij de actie niet de bedoeling om verkeer te blokkeren. “We willen alleen dat er op een menselijke manier met de boeren wordt omgegaan. Nu heeft de provincie alle touwtjes in handen. De gemeente Krimpenerwaard is echter eindverantwoordelijk, zij moeten de regie wat meer oppakken en op de rem drukken wanneer dat nodig is.”

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage: