Aanpassing bron- en contactonderzoek na toename besmettingen

23 September 2020, 13:29 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Doordat het aantal personen dat positief test op corona hard oploopt, moet GGD Hollands Midden maatregelen nemen. De GGD is overgeschakeld naar een risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij mensen zelf hun contacten dienen te informeren als blijkt dat ze besmet zijn.

Als iemand positief wordt getest op corona, is het belangrijk dat in kaart wordt gebracht met wie deze persoon in contact is geweest. Dit om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Daar komt normaal de GGD om de hoek kijken, maar dat gaat vanwege de toename van het aantal besmettingen nu iets anders. GGD gaat nu risicogestuurd te werk.

Risicogestuurd onderzoek
Maar wat houdt dit precies in? “We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, geven we hen een informatiepakket. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd BCO) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten”, zo legt GGD Hollands Midden uit. Risicogevallen zijn in dit geval bijvoorbeeld besmette personen die in een zorginstelling of een kinderdagverblijf werken.

“Omdat er nu veel nieuwe positieve besmettingen zijn, soms wel meer dan 100 per dag, lukt het ons niet alle contacten van positief geteste personen na te bellen.”

Daarom wordt er nu meer verantwoordelijkheid neergelegd bij, en medewerking gevraagd van, de besmette persoon. “Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters.”