Aangepaste Goudse Herdenking op 4 mei

28 April 2021, 10:46 uur
Lokaal
mainImage

"Op 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Onder de huidige omstandigheden kan het niet anders dat er op 4 mei, rekening houdende met de regels van de rijksoverheid en het RIVM, een aangepaste maar toch waardige herdenking wordt georganiseerd. Dit weerhoudt ons er niet van om ook in deze bijzondere tijd gezamenlijk van onze verbondenheid uiting te geven", zo maakt Jan C. van Ingen, voorzitter bestuur Stichting 4 en 5 Mei Gouda, bekend. 

"We herdenken onze dierbaren, die door oorlogsomstandigheden om het leven zijn gekomen of gebracht speciaal op deze dag. Dat doen we in ons hart, in ons geweten en in ons denken. Ieder doet dat met zijn eigen herinneringen en gedachten.

We roepen alle Gouwenaren op op 4 mei de gehele dag tot zonsondergang 21.12 uur de Nederlandse vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers

Iedereen in onze stad, inwoners en organisaties, nodigen wij uit op 4 mei tussen 11.00 en 17.00 uur persoonlijk een bloem of bloemstuk te leggen bij het Herdenkingsmonument op de Markt. De afgekondigde regels in verband met het bestrijden van het coronavirus dienen daarbij nauwgezet in acht genomen te worden. Tevens kunt u op die dag ook een bloem of bloemstuk leggen bij de lijst van Goudse oorlogsslachtoffers aan de zijkant van het stadhuis.

Alle kerkklokken zullen van 19.50 uur tot 19.58 uur luiden om het bijzondere moment van de twee minuten stilte om 20.00 uur aan te kondigen.

Een nieuw en bijzonder onderdeel van de herdenking is dat we alle geoefende bespelers van blaasinstrumenten uitnodigen van 19.58.30 uur tot 20.00 uur het Taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Op hetzelfde moment wordt tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam dit signaal geblazen. Daarna gevolgd door de twee minuten stilte.

Na het verbreken van de twee minuten stilte wordt u allen uitgenodigd ons volkslied thuis mee te zingen.

Door deze gezamenlijke inspanningen wordt aan deze bijzondere herdenking in verbondenheid met elkaar extra accent gegeven. Dit gebeurt weliswaar in aangepaste vorm, doch de inhoud en betekenis blijven hetzelfde. Eenheid in verbondenheid."