mainImage

Aandeel gescheiden inwoners in Gouda toegenomen

11 september 2020, 11:16 uur
Lokaal

In Zuid-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,2% (was 7,6% in 2010). Rotterdam spant de kroon: met een percentage van 9,7% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. In Gouda ligt het stijgingspercentage op 1,2%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Bron: Independer

Grote provinciale verschillen
Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Zuid-Hollanders met een scheidingspercentage van 8,2% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt bijna overal in Zuid-Holland
Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,7%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Kaag en Braassem (+1,8%), gevolgd door Brielle (+1,7%) en Goeree-Overflakkee (+1,7%). Een lichte daling vond de afgelopen tien jaar juist plaats in Rotterdam (-0,1%) en Den Haag (-0,2%).

Opvallende gemeenten binnen Zuid-Holland
Binnen Zuid-Holland wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Rotterdam. In de gemeente is namelijk 9,7% van de inwoners gescheiden. Ook in Zoetermeer (9,6%) en Rijswijk (9,5%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Zuid-Hollandse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Hardinxveld-Giessendam: hier is ‘slechts’ 4,3% van de inwoners gescheiden.

Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer.

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering

Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren - naar de partner op wiens naam de polis staat

“Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten”

Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”. Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen - is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”

Voorbeeld: Bij allrisk tot bijna duizend euro premieverschil per jaar

Een echtpaar uit Den Haag (m/v, hij uit 1964, zij uit 1966) rijdt samen in een BMW 3-serie uit 2018. Ze hebben op zijn naam een volledig cascodekking (allrisk) afgesloten. Inmiddels hebben ze 20 schadevrije jaren opgebouwd en is hun maandpremie 58 euro. Na een echtscheiding zou de vrouw met nul schadevrije jaren voor deze zelfde autoverzekering maandelijks tussen de 109 euro en 133 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van 51 euro tot 75 euro per maand (tussen 696 euro en 929 euro op jaarbasis) Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De nummer 10 in de lijst rekent al 181 euro maandpremie.