300 gratis boompjes en struiken zaterdag in Gouda af te halen

7 February 2023, 13:10 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

In Gouda start dankzij de organisatie MeerBomen.nu een actie om jonge bomen te verzamelen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden. De bomen worden op 11 februari tussen 10.00 en 14.00 uur gratis uitgedeeld bij GOUDasfalt aan iedereen die ze graag wil hebben.

De landelijke organisatie MeerBomen.nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw, of op plaatsen waar het gebied open moet blijven. De afgelopen jaren heeft Meerbomen.nu al meer dan een miljoen boompjes een nieuwe kans gegeven. Duizenden vrijwilligers hebben hieraan meegeholpen, door bomen uit te graven en weer aan te bieden.
 
In Gouda is er nu een eerste project aan de Spoorzone. MeerBomen.nu verzamelde met vrijwilligers de jonge bomen in dat gebied en bracht ze tijdelijk naar Goudasfalt. Daar worden ze gratis uitgedeeld aan wie ze maar wil hebben. Om bijvoorbeeld te planten in buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of bij boeren en tuinders. Zo verhuizen inheemse zaailingen en stekken naar een plek waar zij wel verder kunnen groeien. Het planten van meer bomen is een goede oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om inwoners te helpen aan meer groen in hun directe omgeving. 

Wist je dat: op een volwassen wilg of eik wel 250 organismen leven?

11 februari uitdeeldag
Zaterdag 11 februari tussen 10.00 en 14.00 uur is de uitdeeldag op Goudasfalt. 
Hier kunnen inwoners gratis jonge boompjes en struiken tussen de 1 en 3 meter hoogte meenemen.  Wethouder Michel Klijmij - van der Laan helpt ook mee uitdelen.
Inwoners: neem vooral een plastic zak mee, want er is geen pot om de kluit. 
Het aantal boompjes is beperkt, dus op=op.

Er zijn: berken, elzen, af en toe een krulwilg, rode wilgentakken met katjes, gele wilgen, heel veel rode kornoelje struiken van ca. 1 meter, geel/groene kornoelje,
kaardenbollen, Teunisbloem-zaadjes en meer...