200 belangstellenden bij de holocaustherdenking naast station in Gouda

26 January 2025, 17:29 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

Zondagmiddag was er een indrukwekkende holocaustherdenking met ruim 200 belangstellenden bij het station in Gouda. Er waren toespraken van onder anderen rabbijn Asjer Waterman en burgemeester Pieter Verhoeve. De burgervader sloot af met: 'Een zacht nieuw hard hebben we nu nodig'. Het Tweede Kamerlid Mirjam Bikker was één van de 200 aanwezigen.

De organisatie was in handen van het Gouds Metaheerhuis en de gemeente Gouda. Onder het motto ‘Nooit meer’ worden eind januari op initiatief van de Verenigde Naties de slachtoffers van de Holocaust op tal van locaties herdacht. Ook in Gouda staan we deze dag stil bij de Holocaust, juist omdat ‘nooit meer’ nu relevanter lijkt te zijn dan ooit tevoren. De lessen vanuit het verleden lijken vergeten. Discriminatie, antisemitisme en de (dreiging van) genocide neemt alleen maar toe. Het Gouds Metaheerhuis organiseerde daarom deze herdenking in samenwerking met de gemeente Gouda om een bijdrage te leveren aan een inclusieve, tolerante en vreedzame samenleving.

Opnieuw was de herdenking weer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis Westerbork begon. Een reis die voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

Het korte programma bestond uit een aantal toespraken onder andere door burgemeester Pieter Verhoeve, een bijdrage van de Goudse Stadsdichter Chris Bellekom en een overdenking en jizkor uitgesproken door Asjer Waterman, strategisch adviseur van het Joods Maatschappelijk Werk en rabbijn in opleiding. Jaap Mulder bracht een aantal nummers uit de ‘Holocaust Lieder’ van componist-pianist Norbert Glanzberg ten gehore, muzikaal begeleid door accordeonist Aldert Prast.

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari.