1000 woningen met lagere energierekening in Gouda

3 February 2023, 12:11 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Gouda

De gemeente helpt inwoners met een slecht geïsoleerde woning met kleine energiemaatregelen om samen energie te besparen en Gouda duurzamer door te geven. De gemeente Gouda bezocht zo’n 1.000 inwoners met een slecht geïsoleerd huis met een E, F of G-label (vaak woningen uit de jaren ’60 en ’70) om samen de woningen duurzamer te maken.

Michel Klijmij-van der Laan, wethouder Duurzaamheid: “Ik ben er trots op dat wij inwoners hiermee helpen. Energieklussers zorgen voor het uitvoeren van kleine maatregelen om te besparen op energie. Als eerste gaan wij aan de slag met woningen met het energielabel E, F en G. De overgang naar een duurzame stad heeft voor iedereen gevolgen.”

Beginnen waar de hulp het hardst nodig is
De gemeente bepaalt op basis van data welke huizenblokken er in aanmerking komen. Hierbij gaat het zowel om huurwoningen als om koopwoningen. En om huishoudens die uitdagingen hebben met het betalen van de energierekening.

Een persoonlijk verhaal
Ester Broug weet wat het effect is van een bezoek van een energieklusser via de gemeente. Zij woont in een flatgebouw van 4 verdiepingen. Deze koopwoning is gebouwd in 1964 en niet goed geïsoleerd. Energie besparen was niet gebruikelijk in die tijd. De verhuizing naar het appartement was de start van het verduurzamen van haar huis. Maar er is wel een belangrijke uitdaging: door haar inkomen kan ze geen grote investeringen doen.

Kijken naar wat er wel kan
Samen kijken wij naar wat er wel kan. Na het bezoek van een energieklusser bij Broug kwam er folie achter de verwarming en kwamen er LED lampen die zijn aangesloten op een timer.

Broug: “Dubbel glas of HR++ glas bleek te duur. Na een zoektocht ontdekte ik HR folie voor enkel glas ramen. Die folie plak je met dubbelzijdig tape tegen het kozijn. Dat kan heel veel kou en tocht tegenhouden en met een föhn is het zo glad dat je er niets meer van ziet. Natuurlijk niet zo sterk isolerend als echt dubbelglas, maar je merkt heel goed het verschil. Zelf legde ik op de betonnen vloer een isolerende en geluiddempende laag. De totale kosten voor beide maatregelen komen bijna op 250 euro. Ik kan nog niet zeggen wat ik precies bespaar, maar ik zie wel dat de rekening fors lager is.”

Het Mobiele Energieloket 3 februari & 11 februari
Wilt u net als Ester Broug meer informatie over isoleren en energie besparen? Kom dan naar het Mobiele Energieloket op 3 februari bij de Nieuwe Marktpassage of op 11 februari bij de Gamma. Broug is intussen gastvrouw bij het Mobiele Energieloket van de gemeente, omdat zij andere inwoners op weg wil helpen.

Samenwerking
De gemeente werkt niet alleen samen met woningeigenaren zoals Broug, maar ook met corporaties om samen kleine energiemaatregelen te nemen. Later dit jaar volgen naar verwachting nog eens 1500 woningen waarbij advies wordt gegeven en kleine energiemaatregelen worden aangebracht door de energieklussers.

Anne ter Steege directeur-bestuurder Mozaïek Wonen:
“Naast de grotere verduurzamingen die wij als corporatie aanpakken, stimuleren wij onze bewoners ook om zelf maatregelen te nemen. Dat kan klein zijn, zoals tochtstrips plaatsen of lampen vervangen door LED. Tips zijn terug te vinden op de pagina van Mozaïek Wonen waar u nuttige tips kan vinden.”

Marlien Welzijn, directeur bestuurder van Woonpartners Midden-Holland: 
“Als corporatie investeren wij heel veel in het verduurzamen van woningen. Daarbij werken we graag samen met de gemeente, het is immers een gezamenlijke opgave. En samen met onze huurders. Als iedere huurder daar zelf een steentje bijdraagt, waar wij ook nog bij kunnen helpen, dan is dat heel mooi en bereiken we samen nog veel meer.”

Samen maken wij Gouda Duurzaam
De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. Hier spannen we ons maximaal voor in. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door! We handhaven de ambitie om als Gouda in 2040 CO2-neutraal te zijn. Meer informatie is ook te vinden op Maak Gouda Duurzaam