Gouds Dagblad | 100-ste Mijn plek in Gouda: Hermen Buurman
mainImage

100-ste Mijn plek in Gouda: Hermen Buurman

16 mei 2021, 10:00 uur
Lokaal

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van het Gouds Dagblad naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman.

Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. Hij is met zijn serie al ver over de honderd plaatjes heen.

De 100-ste persoon in beeld in onze reeks is, hoe kan het ook anders, is voor bedenker en maker Hermen Buurman. 

So What!, hier begon het!
Naast dat So What! een prachtig nummer van Miles Davis is, is het voor mij de Plek In Gouda. Ik, als bedenker en maker van het fotoproject Mijn Plek In Gouda, maakte in So What! mijn eerste concert- en theaterfoto’s.

In 1988 kwam ik hier voor het eerst binnen. Mijn buurmeisje Miranda Eckhart vroeg of ik het leuk vond om in de achterbar te tappen. Een paar maanden later was ik één van de 8 barcommissieleden. Met onder andere Erik, Eduard, Ralf, PJ en ‘Babbelbox’ hebben we daar heel veel plezier gehad.

Het was zo gezellig dat we met zijn zessen veertien dagen naar Kreta zijn geweest. Het was één groot feest. Terug van vakantie vroeg Erik van Es of ik interesse had in de fotogroep van So What! Samen met Marco en Wendy maakte ik de foto’s van de band-optredens, theatervoorstellingen en thema-avonden.

Ik heb in de tijd veel geleerd met het fotograferen. De duwende mensen vanuit de zaal in je rug, de actie op het podium en het continue veranderende licht. Het was meestal een groot spektakel.

Als de Osdorp Posse kwam spelen, was het één mooie chaos. Je werd dan als fotograaf door de roadie het podium op getrokken en je stond dan naast Def-P te fotograferen.

Stilte-momenten waren ook wel een dingetje. Tijdens de voorstelling van Hans Teeuwen zat ik op de voorste rij om de beelden te schieten met mijn Nikon F3. Het ding maakte beste wel een fors geluid als je de ontspanknop in drukte. Zo ook op een stilte-moment bij Hans wat mij een perfect moment voor een foto leek. Alleen bij hem kwam het anders binnen en was op dat moment zijn tekst kwijt. Hij liep naar mij toe en griste voor dat ik het wist de camera uit mijn handen. En ik was in ene de pisang. Gelukkig heeft hij de film in het toestel laten zitten, zodat ik de afdrukken in mijn doka kon maken.

Via So What! ben ik in de fotografie terecht gekomen en in op mijn 28ste ben ik begonnen aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Inmiddels ben ik, Hermen Buurman, al 23 jaar als zelfstandig fotograaf en filmmaker bezig. Ik kijk nog met veel plezier naar de tijd in So What! terug.

Wat is jouw plek in Gouda? Heb jij net zoals Hermen een verhaal bij een plek in Gouda? Meld je dan aan via [email protected]

Mijn plek in Gouda
Gouda is rijk aan, van en met mooie bezienswaardige plekken. De kaasstad loopt er van over. Van monumentale panden tot mooie bruggetjes, standbeelden, parken, straten, poortjes, steegjes, grachten en pleinen.

Daarnaast zijn we gezegend met fraaie gebouwen, zaken en gelegenheden: kerken, cultuurhuizen en tempels, cafés, restaurants, winkels, ondernemingen.

Mooie plekjes in Gouda die voor iedereen gelden. Maar er zijn ook mooie plekjes die voor een ieder van ons afzonderlijk bijzonder en/of emotioneel zijn. Een plek waar we iets moois hebben beleefd of waaraan een mooie herinnering kleeft.

Al met al zijn er heel veel mooie plekken in Gouda. Veel te veel om allemaal zelf te ontdekken.

Dat bracht fotograaf en filmer Hermen Buurman op het luminueze idee om er een serie van te maken en de Gouwenaar zelf naar zijn of haar favoriete plekje in Gouda te vragen. En daar uiteraard weer een foto van te maken.

Wat is jouw plek in Gouda?
Laat het ons weten: [email protected]

Zie ook www.hermenbuurman.nl


Foto: Hermen Buurman Fotografie