Gemeente Gouda goed op weg naar dementievriendelijke gemeente

21 September 2023, 10:26 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Gouda
wethouder Anna van Popering - Kalkman

In 2025 hebben naar schatting 1.400 inwoners van Gouda dementie. Dat aantal verdubbelt de komende 20 jaar waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Alzheimer Nederland. Gemeente Gouda wil graag goed omgaan met mensen met dementie Zodat zij en hun mantelzorgers zo goed en zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Daarom gaat de gemeente samen met een aantal bedrijven en organisaties aan de slag om dit voor elkaar te krijgen.

Op Wereld Alzheimer Dag, vandaag, gaf wethouder Anna van Popering - Kalkman het startschot voor de nieuwe campagne ‘GOED omgaan met dementie’ om de bewustwording rondom dementie te vergroten. Dit deed zij in Buurtpunt Zoutman, waar binnenkort een nieuwe ontmoetingsplek genaamd ‘’de Buurvrouw’’ voor mensen met dementie opent.
Wethouder Anna van Popering: “Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie, omdat ze zelf dementie krijgen of iemand in hun naaste omgeving. Dat vraagt veel van deze mensen en van ons als samenleving. Het verdriet dat dementie teweegbrengt, kunnen we samen verzachten.  Door meer te weten van dementie en er beter mee om te gaan, kunnen mensen met dementie meedoen en thuis blijven wonen, in hun eigen omgeving.  

Gratis training over dementie
Met de campagne wil gemeente Gouda daarom zoveel mogelijk mensen met een klantcontactberoep, zoals kappers, tandartsen of buschauffeurs oproepen om een gratis online training te doen. Op samendementievriendelijk.nl kunnen mensen een training volgen die bij hun beroep past om kennis over dementie te vergroten en te leren wat je moet doen om mensen met dementie te herkennen én te helpen.

Veel Goudse organisaties hebben deze training gevolgd of gaan dit doen en zijn ambassadeurs van de campagne. Medewerkers van het Sociaal Team, Palet Welzijn, de ouderenvoorlichters, de BOA’s, TaxiYo, Ride to Remember, Zorgpartners Midden-Holland, Olala Chocola, Arriva, Rabobank, Woonpartners en Sport.Gouda laten zien waarom het van belang is om dementie te herkennen en wat de training je oplevert.

’Als Rabobank vinden wij het belangrijk om mensen met dementie zo goed mogelijk te kunnen herkennen en te helpen. Daarom hebben al onze medewerkers de training ‘Bij de bank’ gevolgd. Wij hopen als koploperambassadeur van de campagne ‘GOED omgaan met dementie’ meer bedrijven en organisaties te inspireren om hetzelfde te doen voor hun beroep. Zo kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in onze samenleving.’’  - Marcia Sellenraad, koploperambassadeur Rabobank

Ook voor mensen zonder klantcontactberoep hebt is het belangrijk om te weten wat te doen als je iemand met dementie tegenkomt. Daarom kan iedereen op samendementievriendelijk.nl ook gratis de trainingen ‘’GOED omgaan met dementie’’ of ‘’In de buurt’’ volgen. Meer informatie over de campagne en tips voor het omgaan staan op de campagnepagina: www.goudawijzer.nl/goed.

Wereld Alzheimer Dag
Wereld Alzheimer Dag vindt plaats op 21 september 2023 en is een themadag om de wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere soorten dementie te vergroten.