Gouds Dagblad | Ziekenhuizen mogen coronasteun krijgen van verzekeraars
mainImage

Ziekenhuizen mogen coronasteun krijgen van verzekeraars

22 juli 2021, 16:59 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU) afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.

Zulke afspraken beperken concurrentie, maar dat is nodig voor "continuïteit van het zorgaanbod zowel tijdens als na de pandemie", zegt de ACM. Bovendien gaat het om een tijdelijke overeenkomst, en daarom heeft de toezichthouder geen bezwaar.

De ACM wil wel dat privéklinieken niet worden uitgesloten van de afspraken. Dan zou het namelijk moeilijker worden om achterstanden in de zorg in te lopen.


Door: ANP | Foto: ANP