Ziekenhuizen behandelen steeds meer patiënten zonder corona

17 June 2021, 13:37 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te behandelen. Ze kunnen vaker de kritieke zorg leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Ook zijn steeds meer operatiekamers in gebruik. Dat kan door de aanhoudende en snelle daling van het aantal opgenomen patiënten met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) komt wekelijks met een update over de capaciteit in de zorg. Negen ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig leveren. Dat zijn de ingrepen die binnen zes weken moeten worden gedaan om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week konden vijftien ziekenhuizen niet al die ingrepen op tijd doen. De week daarvoor waren het er twintig en nog een week eerder 25.

Van de operatiekamers is 83 procent in gebruik. Vorige week maandag was dat 79 procent en de week daarvoor 76 procent. Huisartsen verwijzen 97 procent van het verwachte aantal mensen door naar ziekenhuizen.

Ziekenhuizen moeten de komende tijd de gemiste behandelingen inhalen. Dat zijn bijvoorbeeld operaties die niet konden doorgaan door de coronadruk. Bovendien zijn er mensen die niet met hun klachten naar de huisarts zijn gegaan, en dus ook geen diagnose hebben gekregen. Huisartsen hebben bijna 1,5 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan verwacht kon worden als er geen corona-uitbraak was geweest. Bij sommige mensen zullen de klachten vanzelf zijn verdwenen, die hebben geen zorg meer nodig. Maar er is ook een onbekend aantal mensen dat rondloopt met ziektes die nog niet zijn ontdekt.

Omdat de druk op de ziekenhuizen minder wordt komt de NZa voortaan niet meer elke week, maar om de week met de cijfers.


Door: ANP