Mensen die onterecht als verdachte zijn aangemerkt, blijven na hun aanhouding structureel in gezichten- en vingerafdrukkendatabanken van politie en justitie hangen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Justitie controleert zelden of de gevoelige gegevens verwijderd moeten worden, terwijl dat volgens de wet wel moet. Deskundigen maken zich zorgen en de toezichthouder doet onderzoek.
In vier jaar tijd concludeerde het Openbaar Ministerie (OM) dat bijna 20.000 keer iemand ten onrechte als verdachte was aangemerkt, blijkt uit cijfers over de jaren 2020 tot en met 2023, die RTL Nieuws opvroeg. In dezelfde periode liet het OM van 392 zaken beoordelen of onder meer gezichtsfoto's en vingerafdrukken verwijderd moesten worden.
De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich "serieuze zorgen" hierover. Dat komt doordat de politie de gezichtsfoto's die bij een arrestatie worden gemaakt (mugshots) ook bewaart in een databank voor gezichtsherkenning. De AP twijfelt of er "voldoende waarborgen en maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat personen onterecht in deze database zijn opgenomen".
Door: ANP