Van de vrouwen met kanker voelt 30 procent zich niet begrepen, ze zijn vaak angstig of hebben depressieve gevoelens. Bij mannelijke kankerpatiënten is dat 15 procent. Vier op de tien vrouwen voelt zich vaak eenzaam, tegenover een kwart van de mannen met de ziekte.
Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) die zorgverleners en naasten vraagt om meer alert te zijn op deze klachten en op eenzaamheid onder kankerpatiënten. Wie het gevoel heeft er alleen voor te staan, heeft meer moeite met het accepteren van de ziekte. Waardoor de verschillen tussen mannen en vrouwen komen, blijkt niet uit het onderzoek.
"Zorgverleners moeten zich realiseren dat vrouwen en jongeren vaker klachten ervaren", aldus NFK-bestuurder Arja Broenland. Ze roept de patiënt op om die klachten te bespreken. "Je hoeft je klachten niet voor lief te nemen, hulp zoeken kan helpen."
De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en een verminderde lichamelijke conditie. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan om die reden behoefte te hebben aan professionele hulp. "Denk bijvoorbeeld aan een patiëntenorganisatie, een inloophuis of de website kanker.nl", aldus Broenland. Maar een op de drie heeft daadwerkelijk hulp gehad. Wie wel hulp kreeg, had daar in meer dan de helft van de gevallen baat bij.
NFK is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties en het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers. Aan het onderzoek deden ruim 5300 mensen mee die kanker hebben of hebben gehad.
Door: ANP