Vier gedupeerden Spoorloos willen schadevergoeding

3 June 2023, 21:47 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Vier gedupeerden van het programma Spoorloos willen een schadevergoeding van de omroep KRO-NCRV vanwege de fouten die zijn gemaakt in het programma Spoorloos. Dat zegt de advocate met wie zij samenwerken, Annemiek van Spanje, tegen RTL Boulevard. KRO-NCRV laat weten eerst het onderzoek dat loopt te willen afwachten.

Misdaadjournalist Kees van der Spek onthulde vorig jaar dat deelnemers van Spoorloos in Colombia aan de verkeerde biologische ouders waren gekoppeld. KRO-NCRV heeft bedrijfsrecherchebureau Hoffmann gevraagd een onafhankelijk onderzoek te starten. De omroep heeft meerdere matches laten onderzoeken, waaruit tot nu toe vier mismatches naar voren kwamen.

"Wij hebben KRO-NCRV aangeschreven met verzoek om schadevergoeding, immateriële en materiële schade", zegt Van Spanje tegen RTL Boulevard. "Je moet je voorstellen dat je jarenlang contact hebt met je moeder, denkt haar te hebben gevonden en het blijkt een vreemde vrouw. En ze hebben kosten gemaakt voor vluchten en hotels. En sommigen hebben familieleden ondersteund in Colombia en betalingen verricht."

Maar, vertelt de advocate aan het programma, "er is iets anders veel belangrijker". "En dat is de erkenning dat hun ontzettend veel verdriet is aangedaan door de wijze waarop Spoorloos of waarop de redactie hun werk heeft gedaan, want dat is onzorgvuldig geweest."

KRO-NCRV laat aan het entertainmentprogramma weten: "Zoals we ook aan de advocaat van de oud-Spoorloos Colombia-deelnemers hebben laten weten, kunnen we niet vooruitlopen op de conclusies van bureau Hoffmann. Het onderzoek is nog niet afgerond. We zullen het eindrapport moeten afwachten. We willen graag als het eindrapport er is met de betreffende oud-Spoorloos deelnemers, bij wie een onjuiste match is vastgesteld, in gesprek."


Door: ANP