De coronamaatregelen eisen een te grote tol en wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier intensivecare-artsen, onder meer van het RadboudUMC, maandag in NRC. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en "daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden". De vier artsen gaan daarmee lijnrecht in tegen de adviezen van onder meer de Erasmus-artsen Kuipers en Gommers.
De Radboud-artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, vinden dat de lockdownmaatregelen een "te grote tol eisen". Ze stellen dat "niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven". Volgens hen lopen veel leerlingen in het basis en middelbare onderwijs een serieuze leerachterstand op. En ze wijzen erop dat winkels, cafés, restaurants en kapsalons erg lang gesloten zijn en dat veel ondernemers deze crisis niet zullen" overleven". De artsen vrezen bovendien dat het aantal mensen dat leeft in armoede toeneemt en de kloof tussen arm en rijk groeit.
Onderwijl zijn zij in de ziekenhuizen Covid-19-patiënten aan het "redden" die zelden volledig herstellen doordat ze "ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte, allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende Covid-19-infectie". Bovendien, schrijven zij, heeft de helft van de voormalige ic-patiënten belangrijke "rest-klachten". Allemaal redenen voor de artsen om te pleiten voor minder strenge maatregelen.