Gouds Dagblad | Tweede Kamer wil afkoelperiode van 2 jaar na ministerschap
mainImage

Tweede Kamer wil afkoelperiode van 2 jaar na ministerschap

14 september 2021, 17:25 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De Tweede Kamer wil dat er een afkoelperiode komt van twee jaar waarin voormalige bewindspersonen geen baan mogen aanvaarden waarin zij oneerlijk voordeel kunnen hebben van de kennis en contacten die zij als minister of staatssecretaris hebben opgedaan. Een meerderheid stemde in met een motie van Volt die daartoe oproept.

Een onafhankelijke toetsingscommissie moet volgens het voorstel gaan beoordelen of een nieuwe functie verantwoord is. Daarbij moet zelfs de schijn van belangenverstrengeling worden vermeden. Volt wijst erop dat ook de Europese Commissie een afkoelperiode van twee jaar kent voor Eurocommissarissen. Die kan als voorbeeld dienen, meent de partij.

Directe aanleiding voor het voorstel is de commotie rond de rechtstreekse overstap van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) naar een lobbyorganisatie voor de energiesector. Volgens het kabinet kan die door de beugel omdat zij als bewindspersoon niet rechtstreeks met die branche te maken had. Maar een groot deel van de Kamer, inclusief Volt, is toch erg kritisch.

Demissionair premier Mark Rutte benadrukte tijdens een Kamerdebat vorige week dat het kabinet al werkt aan zo'n regeling. Hij vroeg Volt-voorman Laurens Dassen daarom zijn voorstel nog niet in stemming te brengen. Maar dat deed Dassen toch, ook omdat het Europese anticorruptieorgaan GRECO Nederland al twee jaar geleden heeft aangeraden een afkoelperiode in te stellen.


Door: ANP | Foto: ANP