Topman FrieslandCampina verwacht strijd om schaarsere melk

20 February 2024, 17:11 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Melkveehouders in Nederland produceren naar verwachting steeds minder melk en daardoor ontbrandt een concurrentiestrijd tussen zuivelconcerns bij de inkoop van melk. Dat verwacht de topman van FrieslandCampina, Jan Derck van Karnebeek, na een jaar waarin het zuivelconcern een miljoenenverlies leed.

"Het is heel waarschijnlijk dat de melkproductie zal blijven dalen. Voor ons als coöperatie betekent dit dat we ons best moeten doen om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven", zei Van Karnebeek in een toelichting op de jaarcijfers. "We moeten interessanter zijn dan alternatieven in een competitievere markt."

FrieslandCampina, onder andere bekend van merken als Campina en Chocomel, is via een coöperatie eigendom van ruim 15.000 leden-melkveehouders. Maar per saldo nam hun aantal vorig jaar met zo'n vijfhonderd af, onder andere door stoppers.

Garantieprijs
Deze leden krijgen een door FrieslandCampina vastgestelde garantieprijs voor hun melk en na goede jaren ook een nabetaling. Daarnaast zijn er toeslagen mogelijk voor bijvoorbeeld verduurzaming op het boerenerf of inspanningen voor meer biodiversiteit. Van Karnebeek denkt dat FrieslandCampina concurrerende prijzen kan betalen door zich meer te richten op hoogwaardigere zuivelproducten, met hogere winstmarges. Ook de grote reorganisatie die FrieslandCampina vorig jaar aankondigde moet de resultaten verbeteren.

Ook voor de verduurzaming van melkveehouders moet het concern genoeg geld overhebben, stelt Van Karnebeek. "We staan ervoor dat we binnen FrieslandCampina een zo hoog mogelijke garantieprijs kunnen uitbetalen, met zo hoog mogelijkere toeslagen die deze transitie mogelijk maken", zei de topman in een toelichting op de jaarcijfers.

Toenemende regeldruk op het vlak van natuur en milieu voor Europese boeren waren voor veel boeren in de EU reden om te protesteren, ook in Nederland. "We beseffen heel goed wat de druk is die op onze melkveehouders rust, door het gebrek aan duidelijkheid over wet- en regelgeving en hoe de transitie goed vorm te geven", zei van Karnebeek daarover. Tegelijkertijd veroordeelde hij acties die de openbare orde verstoorden, zoals tractoren die wegen blokkeerden of actievoerders die afval in brand staken.
 

 


Door: ANP